Videospeler inladen...

Barbara Bush, "de vriendelijkste first lady ooit", overleden

De voormalige Amerikaanse first lady Barbara Bush is overleden. Barbara Bush (92) heeft haar leven lang in de schaduw gestaan van haar man, George Bush. Of toch niet helemaal. Zeker na zijn presidentschap liet ze zich opmerken door haar humor en snedige uitspraken en een fan van Trump was ze zeker niet.  

Barbara Pierce was uniek als echtgenote én moeder van twee Amerikaanse oud-presidenten, George Bush en George W. Bush. Bovendien was een van haar voorvaderen, Thomas Pierce, een van de eerste kolonisten in New England en zelf de voorvader van Franklin Pierce, de veertiende Amerikaanse president. 

Barbara Pierce groeide op in Rye, een voorstad van New York. Ze leerde George Bush kennen toen ze 16 was, tijdens een feestje. Bush zou tijdens hun verloving als gevechtspiloot naar de Tweede Wereldoorlog trekken. In januari 1945 trouwde het stel. Na de oorlog ging George Bush in de olie-industie werken op verschillende plaatsen in Texas. Barbara volgde hem telkens weer. Het gezin Bush, met zes kinderen, zou maar liefst 29 keer verhuizen. Een record. 

Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

De breeddenkende Republikeinse

Barbara Bush dook samen met haar man het politieke leven in vanaf 1966, toen hij voor het Congres werd verkozen. Zij steunde hem in zijn campagnes, maar ze bleef in de schaduw en voedde hun kinderen op.  Toen George Bush onder president Ford nationaal veiligheidsadviseur werd, mocht hij geen informatie delen met zijn echtgenote.

Zij voelde zich geïsoleerd, ook omdat ze vond dat ze niet zoveel kon bereiken als andere vrouwen van haar leeftijd. Ze werd depressief maar in plaats van hulp te zoeken, stortte Barbara Bush zich op liefdadigheid en ging ze lezingen geven waarin ze geen blad voor de mond nam. Zo verdedigde ze het Amendement voor Gelijke Rechten van vrouwen en mannen én vond ze abortus en homoseksualiteit een vrije keuze van elk individu. Maar ze werd vooral bekend door haar eenvoudige levensstijl en haar strijd om meer Amerikanen, vooral inwijkelingen, te leren lezen en schrijven. 

2008 AP

Presidentsvrouw

Ook als presidentsvrouw tussen 1989 en 1993 bleef Barbara Bush zo gewoon mogelijk leven. Toen al bleek dat ze de ziekte van Graves had, een schildklier­aandoening die, opmerkelijk genoeg, ook haar man George én haar hond zou treffen.  

Nadat haar man het onderspit had moeten delven tegen Bill Clinton, "een zware dag", ging het echtpaar Bush een gezelliger leven leiden. Maar daar kwam een eind aan toen zoon George W. Bush opkwam als presidents­kandidaat, een zet die Barbara niet met veel enthousiasme steunde. 

Tegen nepnieuws

Barbara Bush zette zich steeds meer af tegen de nieuwsberichtgeving. Misschien vond ze wel de term 'nepnieuws' uit toen ze zei dat ze de beelden over de Irak-invasie niet wilde bekijken omdat "90 procent van wat ik op televisie hoor, bestaat uit veronderstelling". 

Nog één keer ging Barbara Bush campagne voeren, voor haar zoon Jeb, die ze te goed gemanierd vond om het op te nemen tegen de "vrouwonvriendelijke" Donald Trump. Haar man, George Bush, zou ophef maken door te verklaren dat hij tégen Trump en voor de Democrate Hillary Clinton had gestemd. 

Geliefd in het Witte Huis

Het ging steeds meer bergaf met de gezondheid van Barbara en George Bush. De twee werden herhaaldelijk in het ziekenhuis opgenomen. Maar uiteindelijk besliste Barbara op 16 april om zich niet meer te laten behandelen en in vrede te sterven. Volgens het personeel van het Witte Huis was ze de vriendelijkste en gemakkelijkste First Lady ooit. 

Beluister Björn Soenens over "de echte bazin van de clan-Bush": 

Meest gelezen