Ivo van Hove mag als eerste "Een klein leven" naar het toneel vertalen

Ivo van Hove werkt aan een toneelversie van het boek "Een klein leven" van Hanya Yanagihara. De Vlaamse regisseur is de eerste die de internationale besteller op die manier onder handen mag nemen. Hij doet dat in opdracht van Toneelgroep Amsterdam.

Het is een van de meest bejubelde boeken van de afgelopen jaren: "Een klein leven" ("A little life") van de Amerikaanse auteur Hanya Yanagihara. In september kunnen fans het verhaal ook op het podium beleven want Ivo van Hove werkt aan een toneelbewerking voor Toneelgroep Amsterdam.

De theaterversie van Van Hove is meteen goed voor een primeur want de Vlaamse regisseur is de eerste die het boek op die manier onder handen mag nemen. Volgens De Volkskrant was het Yanagihara zelf die hem vroeg dat te doen nadat ze onder meer zijn voorstelling "The crucible" op Broadway in New York had gezien.

De 2 ontmoetten elkaar verschillende keren om hun visies op het toneelstuk op elkaar af te stemmen. "Het kostte behoorlijk wat overredingskracht", citeert de Nederlandse krant hem. "Yanagihara is erg voorzichtig en dat begrijp ik wel. Het is de eerste keer dat ze haar kindje uit handen geeft."

Yanagihara gunt het ons op basis van artistiek vertrouwen en enthousiasme

"Een klein leven" vertelt het verhaal van 4 vrienden in New York: Willem, JB, Malcolm en Jude. Vooral die laatste staat centraal als getormenteerde figuur die vergeefs probeert met demonen uit het verleden af te rekenen. In 2015 sleepte het boek een nominatie voor de Man Booker Prize en de National Book Award in de wacht.

Het is niet duidelijk hoeveel Toneelgroep Amsterdam voor de rechten van "Een klein leven" heeft betaald, maar het bedrag zou veel lager zijn dan het gangbare tarief op de Amerikaanse markt. "Ik heb Yanagihara uitgelegd dat wij zoveel geld niet hebben", zegt Van Hove. "Ze gunt het ons op basis van artistiek vertrouwen en enthousiasme over ons plan."

Meest gelezen