Videospeler inladen...

André Gyselbrecht veroordeeld tot  27 jaar cel in kasteelmoordproces 

André Gyselbrecht is door de rechtbank in Brugge veroordeeld tot 27 jaar cel, dat is minder dan de maximumstraf van 30 jaar die het Openbaar Ministerie gevraagd had. "Gyselbrecht had de touwtjes maandenlang in handen. Gelet op zijn houding is een strenge en effectieve celstraf nodig", klonk het bij de rechters. Zijn advocaat, Johan Platteau, heeft al laten weten dat hij niet kan leven met de straf. "Met zo'n zware straf kan ik niet anders dan de strijd voortzetten."

Bijna een jaar. Zolang heeft het kasteelmoordproces in eerste aanleg geduurd. Kenmerkend: de spanning tussen de verschillende partijen die bij momenten zeer hoog opliep, veel procedurekwesties en onverwachte momenten – denk maar aan de schuldbekentenis van hoofdbeklaagde André Gyselbrecht aan het einde van de eerste procesdag. 

Maar daar komt met dit vonnis nu een einde aan. Het Openbaar Ministerie had strenge straffen gevorderd voor de vier beklaagden. Allemaal hebben ze minder gekregen dan het Openbaar Ministerie gevraagd had: André Gyselbrecht krijgt 27 jaar cel, Pierre Serry 21 jaar cel. Evert de Clercq werd net als André Gyselbrecht veroordeeld tot 27 jaar cel en Roy Larmit krijgt 15 jaar cel.  

Weinig fraai beeld van André Gyselbrecht: "Van overmacht geen sprake"

Tijdens het voorlezen van het vonnis schetsten de rechters een weinig fraai beeld van hoofdbeklaagde Gyselbrecht. Van onweerstaanbare dwang kan er volgens de rechtbank geen sprake zijn. “André Gyselbrecht oefende ernstige druk en invloed uit om personen te laten doen wat hij wilde”, las rechter Veronique Hameeuw voor.

"Hij werd niet gedwongen door een macht die hij niet kon weerstaan. Hij was voldoende intelligent om de gevolgen van zijn daden te overzien", vulde voorzitter Els D'Hooghe aan. Van de verklaringen van Gyselbrecht blijft weinig overeind. Hoewel ze begrip hebben voor de angst van Gyselbrecht, kan er volgens de rechter geen schulduitsluitingsgrond ingeroepen worden. 

André Gyselbrecht werd niet gedwongen door een macht die hij niet kon weerstaan. Hij was voldoende intelligent om de gevolgen van zijn daden te overzien.

Rechter

Bovendien, zo wierp de rechtbank op, is het maar de vraag of hij het belang van zijn kinderen en kleinkinderen wel echt voorop stelde - iets wat André Gyselbrecht altijd ingeroepen heeft als motief om zijn schoonzoon om het leven te laten brengen. Vooral het feit dat hij jarenlang gezwegen heeft - waardoor zijn eigen zoon in voorhechtenis bleef - en het feit dat hij doelbewust de zedenfeiten naar de pers lekte, spreken dat tegen, benadrukt de rechtbank. Tijdens het voorlezen zit André Gyselbrecht er onbewogen bij: af en toe schudt hij met zijn hoofd.  

Van Stijn Saelens daarentegen werd een positiever beeld geschetst: "Hij maakte boomhutten, zwom met de kinderen in de vijver, ging naar Disneyland Parijs". De rechter vervolgde: "Hij had wel vreemde ideeën, maar was geen gestoord individu, dat uitgeschakeld diende te worden". 

Gyselbrecht wordt uiteindelijk veroordeeld tot een celstraf van 27 jaar - 3 jaar minder dan de maximumstraf die het Openbaar Ministerie gevraagd had. 

Advocaat Johan Platteau is geschrokken van de strenge straf en heeft zijn cliënt alvast geadviseerd om in beroep te gaan. "Ik heb al 83 moordzaken gedaan en ik heb nooit iemand verdedigd die meer zijn best gedaan heeft dan André Gyselbrecht. Zijn situatie was verschrikkelijk. Om het in de woorden van wijlen Barbara Bush te zeggen: "Wees mild als je moet oordelen over mensen die moeten leven in omstandigheden waar jij van gespaard gebleven bent". Met zo'n zware straf kan ik de strijd niet stoppen." 

Met zo'n zware straf van 27 jaar kan ik de strijd niet stoppen

Johan Platteau - advocaat André Gyselbrecht

"Pierre Serry ging lichtzinnig mee in het verhaal van André Gyselbrecht"

Voor de rechtbank staat het ook meer dan vast dat Pierre Serry als tussenpersoon optrad. "Hij speelde een heel actieve rol in de organisatie en uitvoering van de moord. Hij ging lichtzinnig mee in het verhaal van André Gyselbrecht." Daarom én omdat hij al een rijkgevuld strafblad had, vond de rechtbank een effectieve celstraf noodzakelijk. Het werd uiteindelijk 21 jaar cel, vijf jaar minder dan het Openbaar Ministerie gevraagd had. 

Zijn advocaat Kris Vincke kan zich vinden in het vonnis: "Een straf van 21 jaar moet leefbaar zijn voor hem. Met zijn strafblad beschouwde mijn cliënt alles minder dan 25 jaar als een goed resultaat."

"de Clercq heeft geen scrupules, geen empathie. En doet alles uit winstbejag"

Opvallend: Evert de Clercq krijgt dezefde straf als André Gyselbrecht, 27 jaar cel. De rechtbank heeft weinig goede woorden over voor de Nederlander. Tijdens het voorlezen maken de rechters al brandhout van zijn verklaring dat hij niets te maken heeft met de feiten - iets wat hij tot op de dag van vandaag volgehouden heeft.

"Hij zocht en vond de huurmoordenaars. Werkte niet mee met het onderzoek, deed alles af als larie en apekool, lachte met justitie, heeft geen scrupules, geen empathie. Evert de Clercq deed alles uit winstbejag. Hij is een beroepscrimineel." Ook voor hem vond de rechtbank een effectieve en strenge straf passend.

Hij zocht en vond de huurmoordenaars. Werkte niet mee met het onderzoek, deed alles af als larie en apekool, lachte met justitie, heeft geen scrupules, geen empathie. Evert de Clercq deed alles uit winstbejag. 

Rechter

"Roy Larmit heeft schuldbesef en drukt spijt uit"

De vierde beklaagde Roy Larmit wordt net als de rest beschouwd als een mededader van de moord. "Hij was nauw betrokken." Maar tegelijk haalde de rechtbank ook aan dat hij wel degelijk schuldbesef heeft. "Hij schreef vanuit de gevangenis een brief: "Straf me, maar noem me geen moordenaar want dat ben ik niet". Hij wilde ook uitdrukkelijk zijn excuses aan de familie aanbieden. "Hij heeft duidelijk schuldbesef, empathie, en drukte zijn spijt uit." Hij kreeg de lichtste straf van de beklaagden: 15 jaar cel. De eerste reactie van zijn advocaat Joris Van Cauter? "Het is een mooie zomerdag. Recht is geschied."

En zo valt voorlopig het doek over het kasteelmoordproces. Voorlopig, want dat er beroep aangetekend zal worden, staat nu al zo goed als zeker vast. 

Meest gelezen