Videospeler inladen...

Markante plekken: na verval opnieuw leven in brouwerij Eylenbosch in Schepdaal

In de reeks "Markante plekken" gaat onze fotograaf Alexander Dumarey elke week op zoek naar een opvallende plaats met een verhaal. Soms bekend, soms vergeten. Soms druk, soms verlaten. Soms nieuw, soms eeuwen oud. Maar allemaal hebben ze een boeiende geschiedenis. Vandaag: brouwerij Eylenbosch in Schepdaal, bij Dilbeek.

Voor de Tweede Wereldoorlog is geuze zowat de populairste drank in België. In het Pajottenland en in de Zennevallei maken tientallen brouwers en stekers hun eigen versie van het zure bier. Zo zijn er in Schepdaal alleen al vier brouwerijen. Eén van die brouwerijen is Eylenbosch, opgericht door Emile Eylenbosch. Hij bouwt in 1894 een brouwerijcomplex in het Schepdaalse gehucht Spanuit.

De brouwerij wordt vanaf 1930 sterk uitgebreid. Er komen een imposante brouwtoren en nieuwe opslagplaatsen bij op de site. Een bottelarij vervolledigt het complex in 1951. In 1961 opent de toeristenbond een uitkijkpunt op het dak van de toren. Het platform op 35 meter hoogte  heeft een panoramisch zicht op de omliggende streek. 

Door het steeds populairder wordende pilsbier verliest geuze sterk aan terrein. De ene na de andere brouwer kapt ermee of wordt door een groter bedrijf opgekocht. Zo komt Brouwerij Eylenbosch in 1989 in handen van Mort Subite, dat in 1991 de productie in Schepdaal stillegt. Hierna dienen de gebouwen nog een aantal jaar als opslagplaats van Alken Maes, tot de installaties in 2004 ontmanteld worden en de brouwerij leeg komt te staan.

Na jaren van verloedering en verval komt er nu eindelijk een nieuw leven in zicht voor de iconische brouwerij. Gigantes zal het complex herontwikkelen tot een mix van lofts, appartementen en commerciële ruimtes. Als alles goed gaat, gaan de renovatiewerken nog voor de zomer van start.

Meest gelezen