Michael De Cock over discussie rond Aron Berger: "Quelle tristesse, dit is een gemiste kans"

"Quelle tristesse" en "een gemiste kans". Zo reageert Michael De Cock, artistiek leider van KVS, op de saga rond de afgesprongen kandidatuur van de ultraorthodoxe jood Aron Berger bij CD&V. "Als je voor een inclusieve samenwerking wil gaan, dan moet je mensen een stem geven."

Het verhaal rond Aron Berger beheerst ondertussen al twee dagen het nieuws. Gisterenochtend raakte bekend dat de man zou opkomen voor CD&V bij de komende gemeenteraadsverkiezingen. Maar dat bleef niet zonder gevolg. Dat hij geen hand wil geven aan vrouwen, schoot bij velen - en daarbij ook CD&V'ers - in het verkeerde keelgat. Er kwam kritiek en deze middag besliste Berger zelf om af te zien van zijn kandidatuur. 

"Dit is echt een gemiste kans", zegt Michael De Cock in "De wereld vandaag" op Radio 1. Hij is artistiek leider bij KVS, de Koninklijke Vlaamse Schouwburg. "De hele discussie ging enkel over het al dan niet schudden van handjes. En dat terwijl er zich momenteel nog geen probleem stelt. Het is niet dat de man morgen een huwelijk moet regelen, waarbij hij de hand zal moeten schudden."

De hele discussie ging niet verder dan het al dan niet schudden van handjes

Hoewel De Cock benadrukt dat hij zich niet kan uitspreken over deze specifieke man, gaat het hier volgens hem wel om iemand van een gemeenschap waar we eigenlijk maar weinig over weten. "Het zou een goede zaak zijn mochten we die mensen meer horen. En dat kunnen we enkel door ermee in dialoog te gaan. Als er dan iemand is die zegt dat hij op een lijst wil staan, dan kiest hij volgens mij voor die dialoog."

De artistiek directeur stoort zich aan de manier waarop het debat is gevoerd. "Het is niet omdat hij zich aan een culturele of religieuze regel houdt - het niet geven van een hand aan vrouwen - dat hij niet voor de gelijkheid tussen man en vrouw kan zijn. Het is die discussie die we hadden moeten voeren, maar dat is niet gebeurd."

We scheppen vaak op over de vrijheden van onze liberale democratie. Tot er een andere stem klinkt

"Als je voor een inclusieve samenleving wil gaan, dan moet je mensen een stem geven. We scheppen vaak op over de vrijheden van onze liberale democratie. Tot er een andere stem klinkt." De Cock verwijst onder meer naar de partij Islam, die enkele weken geleden in het nieuws kwam omdat ze mannen en vrouwen wil scheiden op de bus. "Die partij moest verboden worden. En als iemand op een lijst wil staan, dan mag dat ook niet."

"Het gaat hier constant over strategie, maar dat is niet de kern van de zaak. Dé kern is: hoe komen we tot een politiek systeem waarbij er meer stemmen te horen zijn en waarbij er meer diversiteit op de lijst te zien is? 

BELGA

Meest gelezen