Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Netflix lanceert eerste Nederlandstalige "original" in 2019

De eerste Nederlandstalige serie van Netflix is in 2019 op de streamingdienst te zien. Dat melden Nederlandse media. De productie gaat nog dit jaar van start.

Een serie of een film die Netflix zelf produceert, betaalt en uitzendt (en dus niet aankoopt van een ander medium): dat is een zogenoemde "original". Tot nog toe waren die hoofdzakelijk in het Engels, maar de streamingdienst broedt op verschillende "originals" in andere talen.

Eerder raakte al bekend dat Netflix ook aan een eerste volledig Nederlandstalige "original" werkt, vandaag zijn daarover meer details vrijgegeven. Zo wil de streamingdienst de serie volgend jaar al aanbieden. De productie gaat nog dit jaar van start.

Een naam heeft de serie nog niet, maar het gaat om een horrorverhaal waarin een groep welvarende studenten in Amsterdam een poort naar de Gouden Eeuw ontdekt. Die term slaat op de bloeiperiode die de noordelijke Nederlanden in de 17e eeuw doormaakten.

Het scenario is van de hand van het collectief Winchester McFly dat zich baseert op een idee van regisseur Pieter Kuijpers. 

Een Belgische of Vlaamse "original" is voorlopig niet in de maak. Wel heeft Netflix eerder de serie "Tabula rasa" aangekocht. Volgend jaar wil de streamingdienst ook de nieuwe Nederlandstalige serie "Undercover" aanbieden, maar die zal eveneens eerst op Eén te zien zijn en geldt daarom niet als een "original".