AFP or licensors

OPCW spreekt Rusland tegen: "Maar één soort zenuwgas gebruikt bij aanval op Skripal"

Bij de aanval op de dubbelspion Sergej Skripal is slechts één soort zenuwgas gebruikt. Dat heeft de Organisatie voor een Verbod op Chemische Wapens (OPCW) verklaard. Daarmee ontkracht de organisatie de Russische bewering, waarin er melding werd gemaakt van sporen van een tweede zenuwgas.

OPCW-directeur Ahmet Üzümcü bevestigde dat Sergej Skripal en zijn dochter Joelia wel degelijk vergiftigd werden met novitsjok. "Er werden geen andere chemische producten geïdentificeerd in het laboratorium."

De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov had eerder aangegeven dat bij tests in een Zwitsers laboratorium "in alle stalen" sporen waren aangetroffen van een westers zenuwgas, dat bekend is onder de naam BZ. Maar volgens Üzümcü bevond die laatste substantie zich enkel in een staal dat ter controle naar het laboratorium was gestuurd. Het gebruik van controlestalen behoort tot de standaardprocedure om de kwaliteit van de tests na te kunnen gaan.

De 66-jarige Sergej Skripal en zijn 33-jarige dochter werden begin maart ziek teruggevonden op een bank in de Engelse stad Salisbury. De Britse regering beschuldigde al snel Moskou ervan achter de vergiftiging te zitten, maar Moskou ontkent.

Meest gelezen