Videospeler inladen...

Peeters blikt terug op 2 bewogen dagen: "Aron Berger is gevierendeeld en daar neem ik de verantwoordelijkheid voor"

Fier dat hij "als eerste" in Antwerpen heeft geprobeerd om iemand uit een gesloten gemeenschap in de politiek te krijgen, teleurgesteld dat dat niet is gelukt. Met gemengde gevoelens kijkt CD&V-lijsttrekker Kris Peeters terug op twee bewogen dagen. Of het anders had kunnen lopen? "Ik betreur dat dit alles is gereduceerd tot een discussie rond het al dan niet geven van een hand."

Het was maandagavond, toen het joodse blad Joods Actueel naar buiten bracht dat de ultraorthodoxe jood Aron Berger een plek zou krijgen op de CD&V-lijst in Antwerpen voor de komende gemeenteraadsverkiezingen. In het bijhorende interview zei Berger dat hij vrouwen niet de hand zou geven, omdat hij zich aan de regels van zijn geloof wil houden. Er kwam een storm van kritiek, uit allerlei hoeken, maar ook van enkele CD&V-kopstukken.

"Ik betreur dat dit alles gereduceerd is tot een discussie rond het al dan niet geven van een hand aan een vrouw", zegt Kris Peeters vanavond in "De afspraak" op Canvas. Hij trekt in oktober de CD&V-lijst in Antwerpen en het was ook hij die contact opnam met de joodse gemeenschap met als doel iemand op zijn lijst te krijgen. "De gelijkheid tussen man en vrouw of het respect voor vrouwen stond helemaal niet ter discussie."

De gelijkheid tussen man en vrouw of het respect voor vrouwen stond helemaal niet ter discussie

Maar de commotie was er en dus moest er worden ingegrepen. "Gisteren is er overleg geweest met de rabbijn en enkele andere mensen van de joodse gemeenschap. De rabbijn was duidelijk: hij had er geen probleem mee dat Berger de hand zou geven aan een vrouw, als die vrouw zelf het initiatief daarvoor neemt." En dus werd er een verklaring opgesteld, die vandaag zou worden toegelicht op een persconferentie. 

"Deze voormiddag hebben wij de tekst besproken", legt Peeters uit. "Toen heb ik gezegd dat mensen de daad bij het woord zouden willen zien. Niet enkel vandaag, maar ook morgen en de komende dagen. Dat was voor hem een probleem, zo gaf hij aan. En dus trok hij zijn kandidatuur in."

Videospeler inladen...

Maar dé vraag blijft: had CD&V Antwerpen dit niet kunnen voorzien? Berger liet in het verleden nog meer uitspraken optekenen die commotie veroorzaakten. Zo noemde hij jongens en meisjes in één klas "kindermishandeling" en was hij ook geen fan van het homohuwelijk. "Wij hebben hem met die uitspraken geconfronteerd. Hij staat daar niet meer achter. Hij wilde zich daar ook publiekelijk van distantiëren", zegt Peeters fel. 

Deze voormiddag raakte via Gazet van Antwerpen nog bekend dat Berger zich vorige maand voor de rechtbank moest verantwoorden voor diefstal. "Dat heb ik deze voormiddag ook gelezen", zegt Peeters, die toegeeft dat hij dat niet eerder wist. "Maar vindt u dat ik Staatsveiligheid moet zetten op alle kandidaten? Het vonnis is uitgesproken op 27 maart, dacht ik. Ik kan dat niet weten."

Videospeler inladen...

"Berger is gevierendeeld en daarvoor wil ik de verantwoordelijkheid op mij nemen", zo zegt de lijsttrekker, die betreurt hoe dit allemaal is verlopen. "Deze man komt uit een vrij gesloten gemeenschap en zette de stap, zonder ervaring in de politiek of de media. We hebben geprobeerd om hem zo goed als mogelijk te begeleiden. Maar alles gaat tegenwoordig zo snel. Het begint 's ochtends en in de loop van de dag wordt er al gereageerd op zaken zonder dat er wordt afgevraagd wat nu juist het probleem is."

Je kan in een stad als Antwerpen - met 170 verschillende nationaliteiten - niet zeggen dat we er samen iets van gaan maken als je met die gemeenschappen niet in dialoog gaat

Dé essentie blijft volgens Peeters om de gesloten gemeenschappen in Antwerpen te bereiken. "Je kan in een stad als Antwerpen - met 170 verschillende nationaliteiten - niet zeggen dat we er samen iets van gaan maken als je met die gemeenschappen niet in dialoog gaat. Wij zijn de eerste partij die het hebben geprobeerd en de dialoog blijft bestaan." Of er een andere jood op de lijst komt te staan? "Dat zullen we zien."

Videospeler inladen...

En heeft dit alles nu het imago van CD&V Antwerpen geen flinke deuk gegeven? "Je moet soms risico's nemen als je politiek wil vooruitgaan. Dit alles overtuigt mij nog meer om door te gaan met het bereiken van bepaalde gemeenschappen."

Meest gelezen