David Copperfield overlegt met zijn advocatenteam.
AP

Illusionist Copperfield moet verdwijntruc verdedigen in rechtbank na hersenschade vrijwilliger

De bekende Amerikaanse illusionist David Copperfield (61) moet getuigen in een rechtszaak over een verdwijntruc. Bij Copperfields truc liep een van de 13 vrijwilligers, de Brit Gavin Cox, hersenschade op. De man eist een schadevergoeding. De afgelopen dagen werd de verdwijntruc uitzonderlijk uit de doeken gedaan.

Het ongeval dateert van november 2013 en vond plaats tijdens een van Copperfields shows in Las Vegas. Bij de truc liet de illusionist 13 vrijwilligers op het podium verdwijnen. Zij moesten snel langs donkere gangen, trappen en een keuken lopen om dan opnieuw achteraan in de zaal op te duiken.

Eén man, Gavin Cox, viel daarbij. Hij verwachtte dat Copperfields trucs in alle veiligheid gebeuren, maar beweert dat dat niet het geval is. Zo zouden de gangen met brokstukken een bouwwerf geweest zijn, en was de chaos met 13 rennende mensen compleet. 

Na de val leken de verwondingen, onder meer een schouder uit de kom, nog mee te vallen. Toen Cox terugkeerde naar huis in Groot-Brittannië kreeg hij last van chronische pijn,  kampte hij met hoofdpijn en was hij bij momenten verward. Uit later medisch onderzoek bleek dat er hersenschade was.

AP

"Eén gewonde op 55.000 vrijwilligers"

De advocaten van Copperfield vinden de claim merkwaardig. De man zou niet gevallen zijn door de omstandigheden van de show. Ze stellen dat Copperfield de truc al twintig jaar toepast en dat 55.000 vrijwilligers de revue passeerden. Cox zou de enige zijn die daarbij gewond raakte.  Bovendien vinden de advocaten van de verdediging dat er een nuance is: Cox zou niet uitgegleden zijn (op brokstukken of door stof), maar een trapje hebben gemist.

Chris Kenner, een collega-illusionist en adviseur voor de show, heeft getuigd dat hij de route die Cox moest lopen, eerst heeft uitgetest. "Ik heb nooit stof op mijn schoenen gezien. Was het daar een bouwwerf geweest, had ik dat wél gemerkt", reageerde hij. Kenner bekende wel dat de vrijwilligers vooraf niet weten waar ze aan beginnen. Ze weten niet dat ze een bepaalde route snel moeten afleggen.

Copperfield woont het proces bij. Hij is de volgende getuige die zal opgeroepen worden. Copperfield is volgens het gerenommeerde zakenblad Forbes de rijkste illusionist ter wereld. De schadeclaim zou aanzienlijk zijn.

Meest gelezen