Schelle screent inwoners al vanaf 50 op darmkanker

Om de twee jaar krijgen Vlamingen tussen de 55 en de 74 een stoelgangtest in de bus om zich te laten testen op dikkedarmkanker. Europa beveelt aan om al vroeger te screenen. Schelle, in de provincie Antwerpen, neemt nu het heft in eigen handen en financiert zelf de screening voor haar prille vijftigers. Het centrum voor kankeropsporing is blij met het pilootproject en hoopt eruit te kunnen leren. 

Voor schepen van welzijn Axel Boen van Schelle is het allemaal begonnen met een artikel - "Dikkedarmkanker is een ideale ziekte", die titel shockeerde hem. Toen hij verder las, begreep hij dat dikkedarmkanker een ideale ziekte is om te voorkomen. Diezelfde boodschap hoorde Boen ook op een lezing van dr. Luc Colémont.

Ook screening voor prille vijftigers

De Vlaamse overheid is in 2013 beginnen te screenen op dikkedarmkanker. Om de twee jaar worden mannen en vrouwen  tussen de 55 en de 74 aangeschreven door het Centrum voor Kankeropsporing. Ze krijgen een stoelgangtest in de bus die ze gratis kunnen terugsturen. Maar Europa adviseert om mensen al te screenen vanaf hun vijftigste. Een goede reden voor schepen Boen om voor zijn Schellenaren iets extra's te doen. Hij is naar het kabinet van Vlaams minister van Volksgezondheid Vandeurzen gestapt en kon al gauw op medewerking rekenen. Over twee weken zullen de jonge vijftigers in zijn gemeente een uitnodiging voor een screening toegestuurd krijgen. 

Vanavond infomoment

In Schelle wonen 720 mannen en vrouwen die al 50 en nog geen 55 zijn. De gemeente heeft hen van het pilootproject op de hoogte gebracht met een brief. "Het is belangrijk de mensen te motiveren en te informeren", zegt Boen, "in het Bevolkingsonderzoek gaat bijna de helft niet in op de uitnodiging. Terwijl dikkedarmkanker net makkelijk te genezen is als de ziekte vroeg ontdekt wordt. De hele maand maart - darmkankermaand - hebben we ons gemeentehuis in blauw licht gezet, dat riep natuurlijk heel wat vragen op, het was een uitstekende aanleiding om met de inwoners te praten over darmkanker. En we hebben alle 720 Schellenaren van de doelgroep uitgenodigd op een infoavond straks". 

Vijf euro per persoon

Schelle zorgt dus voor de promotie van het pilootproject én betaalt de extra screenings ook. Wat zal dat de gemeente kosten? "Het Bevolkingsonderzoek in heel Vlaanderen kost de overheid zo'n drie miljoen euro", zegt dr. Patrick Martens van het Centrum voor Kankeropsporing. "Het budget gaat naar de verzendingskosten van de brieven en de stoelgangtest, de analyse en de verwerking van de testresultaten. Dat komt ongeveer neer op vijf euro per persoon. In Schelle komen 600 van de 720 mensen uit de doelgroep in aanmerking voor de screening, reken dus maar uit wat het pilootproject de gemeente zal kosten." 

"Hier kunnen we wat mee doen"

Martens is zeer te spreken over het initiatief van de schepen van Schelle. "De resultaten kunnen ons veel leren, bijvoorbeeld wie er wel en wie er niet deelneemt. Die informatie kan ons helpen om gerichter op te treden en de gezondheidskloof te verkleinen. Deze screening zal ook gegevens aan het licht brengen over darmkanker bij een jonger publiek - het zal interessant zijn te zien welke tumoren er bij die groep worden ontdekt en hoeveel. 

De gemeenteraadsverkiezingen komen eraan

Zullen andere gemeenten het voorbeeld van Schelle volgen?  Hoe lovenswaardig het initiatief ook is, het is niet de bedoeling dat er in de komende weken of maanden nog meer extra screenings opduiken, zegt Martens. "Het is best mogelijk dat sommige gemeentebesturen dat overwegen om in oktober te scoren bij de gemeenteraadsverkiezingen. Maar we moeten nu eerst de screening van Schelle evalueren, pas als dat gebeurd is, zullen we groen licht geven voor nieuwe voorstellen."

Meest gelezen