Videospeler inladen...

Aron Berger toch geen kandidaat voor CD&V in Antwerpen

De ultraorthodoxe jood Aron Berger komt dan toch niet op de CD&V-lijst in Antwerpen te staan. Dat is bevestigd op een persconferentie. Gisteren was controverse ontstaan over de conservatieve religieuze standpunten van Berger. Berger heeft zijn kandidatuur na overleg ingetrokken.

"Na overleg heeft de heer Aron Berger zijn kandidatuur ingetrokken", aldus CD&V-lijsttrekker Kris Peeters. Berger zelf gaf onmiddellijk daarna meer duiding bij zijn beslissing en met name over de kwestie van het handenschudden van een vrouw. Over die kwestie was er ook binnen de CD&V zelf gisteren veel commotie ontstaan. 

"Na overleg met de minister en enkele partijleden besef ik dat het thema over het geven van een hand niet opgelost zal worden met vandaag een hand te geven aan een vrouw en dit zelfs met de toelating die ik heb van de rabbijn", aldus Berger. Gisteren had Kris Peeters laten verstaan dat Berger - als hij op de lijst voor de gemeenteraadsverkiezingen zou staan - wel degelijk de hand zou moeten schudden van vrouwen, iets wat ingaat tegen zijn geloofsovertuiging.

"Ik wens te benadrukken dat ik de samenleving in Antwerpen en België begrijp en dat ik de gevoeligheden begrijp. Volgens mijn geloof staat nergens dat er geen hand aan een vrouw mag gegeven worden. Maar toch wordt het in mijn gemeenschap zo aangeleerd dat het niet aanraken van een persoon van een ander geslacht een vorm van respect is. Met die reden heb ik besloten om mijn kandidatuur niet langer te stellen."

"Alleen maar verliezers in deze zaak"

Aron Berger is naar eigen zeggen wel steeds met respect behandeld door de CD&V en de partij zelf laat weten dat de dialoog met de joodse gemeenschap wordt verdergezet.

"Maar deze zaak heeft in de Antwerpse politiek alleen maar verliezers opgeleverd", analyseert VRT-journalist Ann De Bie ter plaatse. "De Antwerpse CD&V komt hier belabberd uit. De manier waarop zij dit hebben aangepakt, komt niet goed over. Het is ook niet goed voor de chassidische gemeenschap."

(Lees verder onder video.)

Videospeler inladen...

Chaos

De aanloop naar de persconferentie verliep bijzonder chaotisch. Zo kregen de cameraploegen aanvankelijk te horen dat ze niet binnenmochten. De onzekerheid bleek ook uit het feit dat Aron Berger kennelijk om 10 uur vanochtend nog niet wist wat er precies zou gezegd worden op de persconferentie. Dat zei althans Michael Freilich, de hoofdredacteur van Joods Actueel, die vanmorgen met Berger had gesproken.

Voor aanvang van de persconferentie liet Freilich optekenen dat hij de aanpak van de hele zaak door de CD&V "een beetje klungelig" vindt. "Als Kris Peeters dit kan rechttrekken, zal hij worden onthaald als een held. Als het mislukt, mag dat op zijn conto komen."

Op het trottoir was er ook even een aanvaring tussen Michael Freilich en de omstreden rabbijn Moishe Friedman, die de religieuze argumenten van Aron Berger weerlegt.  

Videospeler inladen...

Meest gelezen