Videospeler inladen...

Turkije houdt vervroegde verkiezingen op 24 juni

Turkije zou normaal gezien in november volgend jaar verkiezingen houden voor een nieuw parlement en een nieuwe president. Maar de Turkse president Erdogan kondigde vandaag vervroegde verkiezingen aan. In een referendum vorig jaar kozen de Turken met een nipte meerderheid voor een presidentieel in plaats van een parlementair systeem, met uitgebreide bevoegdheden voor de president. Maar dat nieuwe systeem kan pas ingevoerd worden na verkiezingen. Die worden nu dus flink vervroegd.

Gisteren riep de leider van de extreem-rechtse partij MHP, de belangrijkste bondgenoot van Erdogans AKP, al op om de verkiezingen te vervroegen naar 26 augustus van dit jaar. Erdogan, die lang had volgehouden dat de verkiezingen op de voorziene datum zouden worden gehouden, had vandaag een gesprek met zijn bondgenoot. Uiteindelijk viel daarbij dus de beslissing om de verkiezingen nog vroeger te houden, op 24 juni.

Volgens beide bondgenoten zal het presidentiële systeem het makkelijker maken om de uitdagingen waar Turkije mee kampt aan te pakken. President Erdogan verwees in een televisietoespraak onder meer naar de ontwikkelingen in Syrië, waar Turkije een offensief voert in het door Koerden gedomineerde noorden. Ook zijn er volgens Erdogan dringend maatregelen nodig om de economie te versterken. 

Nog tien jaar president?

Binnen het nieuwe systeem kan Erdogan in principe nog twee ambtstermijnen van vijf jaar aanblijven als president. Erdogan is al aan de macht sinds 2003 in Turkije, eerst als eerste minister, later als president. Wellicht zullen de AK-partij van Erdogan en de ultranationalistische MHP samen naar de verkiezingen trekken.  

De Republikeinse Volkspartij (CHP), de belangrijkste oppositiepartij in Turkije, wil intussen dat de noodtoestand onmiddellijk opgeheven wordt in het land. Die is nog altijd van kracht, na de poging tot staatsgreep twee zomers geleden. Volgens de CHP kunnen er geen verkiezingen gehouden worden zolang de noodtoestand van kracht is. Maar het parlement verlengde de noodtoestand intussen alweer met drie maanden. Turkije houdt de beweging van de islamitische prediker Fethullah Gülen verantwoordelijk voor die staatsgreep. Net als de Koerdische afscheidingsbeweging PKK wordt de beweging van Gülen beschouwd als een terreurbeweging.

Meest gelezen