Piet den Blanken / Hollandse Hoogte

Griekse Raad van State: "Vluchtelingen naar eilanden zullen kunnen doorreizen"

De kans is groot dat vluchtelingen die binnenkort aankomen in Griekenland, kunnen doorreizen naar het vasteland en dus niet langer op de eilanden moeten blijven. Dat is een gevolg van een beslissing van de Raad van State, schrijven Griekse media.

Sinds maart 2016 moeten vluchtelingen die vanuit Turkije komen verplicht in zogenoemde hotspots op de Griekse eilanden blijven. Dat is ondermeer een gevolg van de EU-Turkijedeal, waarbij vluchtelingen teruggestuurd zouden worden naar Turkije en Turkije een andere vluchteling naar Europa zou sturen. Maar de deal bleef vooral dode letter. 

Het gevolg is dat er zo'n 15.000 vluchtelingen vastzitten in zogenoemde hotspots op eilanden als Kos en Lesbos. Van daaruit mogen ze niet verder reizen. Een NGO diende een klacht in tegen deze regeling en krijgt nu van de Griekse Raad van State gelijk. De uitspraak lekte uit in verschillende media.

Voor de vluchtelingen die nu vastzitten op de eilanden, verandert er niets. De uitspraak zou enkel van toepassing zijn voor nieuw aankomende vluchtelingen. "Dat kan tot spanningen leiden in de kampen", zegt correspondent Bruno Tersago. "Wat er met de vluchtelingen die wel mogen doorreizen zal gebeuren, is nog zeer onzeker".

De Griekse regering wil voorlopig niet reageren.

Herbeluister het gesprek met Bruno Tersago in "De ochtend": 

Meest gelezen