AFP or licensors

VN: "VN-Veiligheidsteam beschoten in Douma, daardoor bezoek onderzoeksteam opnieuw uitgesteld"

Het onderzoeksteam van de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) kan het Syrische stadje Douma vandaag nog niet binnen. Dat meldt de OPCW. Het VN-veiligheidsteam dat op verkenning ging in de stad zou beschoten zijn. Eerder had de Russische ambassade aangekondigd dat de onderzoekers vandaag toegang zouden krijgen tot de stad. Zo wordt het onderzoek naar een mogelijke chemische aanval door het Syrische regime in Douma opnieuw uitgesteld.

Een veiligheidsteam van de VN is gisteren de Syrische stad Douma binnengegaan om de veiligheid na te gaan voor het bezoek van de OPCW-onderzoekers. Tijdens het bezoek van het VN-veiligheidsteam zouden er geweerschoten afgevuurd zijn. Het hoofd van de OPCW Ahmet Uzumcu zei dit tijdens een vergadering in het hoofdkantoor in Den Haag. Dat meldt de Britse ambassadeur bij de OPCW Peter Wilson. Het bezoek van de OPCW-onderzoekers werd daardoor opnieuw uitgesteld. 

Wanneer het OPCW-team wel veilig naar Douma kan om het onderzoek uit te voeren is niet duidelijk, zei Wilson nog. Het OPCW-team is zaterdag in Damascus aangekomen.
 

"Vermoedelijke chemische aanval Douma"

De vermoedelijke chemische aanval op 7 april  in Douma doodde tientallen mensen, dat hebben verschillende plaatselijke medische hulporganisaties gemeld. De OPCW stuurt nu een team naar Douma om te onderzoeken of er effectief chemische wapens werden gebruikt.

Wie er achter een mogelijk aanval zit, zal de missie van de OPCW niet achterhalen. De organisatie heeft enkel een mandaat om te onderzoeken of er een chemische aanval heeft plaatsgevonden.

Meest gelezen