Videospeler inladen...

Beke: "Had voorbije dagen liever anders beleefd, maar ben een christenmens en vloek niet vaak"

CD&V-voorzitter Wouter Beke is duidelijk niet tevreden met de gang van zaken rond de afgesprongen kandidatuur van de ultraorthodoxe jood Aron Berger. "We moeten een aantal dingen anders aanpakken", zegt Beke in "Villa Politica". Maar Antwerps CD&V-kopman Kris Peeters valt niets te verwijten, vindt de partijvoorzitter.

Aron Berger zag zich vandaag genoodzaakt om zijn kandidatuur voor CD&V-Antwerpen terug te trekken na de controverse over zijn conservatief-religieuze standpunten en met name de weigering om vrouwen de hand te schudden. Berger had zijn kandidatuur anderhalve dag eerder nog aangekondigd.

Partijvoorzitter Wouter Beke geeft toe dat de hele kwestie "niet leuk is" voor de partij. "Als we terugkijken op de voorbije twee dagen, zou iedereen zeggen dat we een aantal dingen anders moeten aanpakken. Had ik de voorbije dagen liever anders beleefd? Zeker en vast."

Volgens Beke waren sommige personen ook beter "een beetje beheerst" geweest. Bedoelt hij dan CD&V-Kamerlid Hendrik Bogaert die openlijk ernstige vraagtekens had geplaatst bij de kandidatuur van Berger? "U mag de film van gisteren afspelen, ik ga daar niet meer op terugkomen", antwoordt de CD&V-voorzitter ontwijkend.

Ik ben een christenmens en ik vloek niet zo vaak

CD&V-voorzitter Wouter Beke op de vraag of hij gevloekt heeft in de zaak rond Aron Berger

De positie van Peeters

In elk geval valt Antwerps lijsttrekker Kris Peeters niets te verwijten, zo vindt Beke. "De CD&V Antwerpen is in de overtuiging- en die delen we - dat we voor een stad als Antwerpen de verschillende gemeenschappen moeten kunnen vertegenwoordigd hebben op onze lijst, maar wel onder duidelijke voorwaarden. Als dan voorzien wordt om een dialoogmoment met die gemeenschap vandaag te hebben en je wordt ingehaald door de media, dan is dat niet de schuld van één iemand. Dan ben je gewoon in snelheid genomen."

Bij de positie van Kris Peeters worden dan ook geen vragen gesteld, zo luidt het.

Beke: "Ik was niet op de hoogte"

Nationaal CD&V-voorzitter Beke geeft verder ook toe dat hij niet wist dat Berger een plaats had aangeboden gekregen van de Antwerpse afdeling. "Maar dat is ook niet zo relevant. Denkt u nu echt dat elke kandidatuur wordt voorgelegd aan de nationale voorzitter? Er is wel gesproken over het profiel van die lijst en het project voor Antwerpen. En dan sta ik er volledig achter dat we ook zoeken naar iemand uit de joodse gemeenschap. "

Had de voorzitter dan niet sneller moeten ingrijpen na de controverse gisteren? Beke vindt wat dat betreft dat het "respect voor diegenen die bij CD&V Antwerpen de voorbije maanden keihard aan de kar hebben getrokken en voor de gemeenschap waarmee in dialoog is gegaan primeert boven de snelheid waar de media ons af en toe in willen in duwen". "Het vleugje kritiek neem ik er dan maar bij."

Wouter Beke denkt ten slotte dat de "film van de afgelopen dagen heel snel zal vervagen". "Het allerbelangrijkste is dat een gemeenschap die zich vroeger nooit betrokken voelde bij datgene wat er in Antwerpen gebeurde, vandaag wel betrokken wil worden en daarvoor de CD&V Antwerpen de beste keuze vindt. Los van de figuur waarover het vandaag gaat."

Videospeler inladen...

Herbekijk het interview met Wouter Beke in "Terzake"

Videospeler inladen...

Meest gelezen