Zaligverklaring Antwerpse pater Charles Deckers vindt plaats in Algerije

De zaligverklaring van de negentien martelaren van Algerije, onder wie de Antwerpse Witte pater Charles Deckers, vindt in de Algerijnse stad Oran plaats. Dat heeft de Algerijnse minister van Buitenlandse zaken verklaard.

De Algerijnse bisschoppen hadden erop aangedrongen dat de martelaren uit de jaren 90 in het land zelf zalig zouden worden verklaard vanwege hun nauwe banden met de Algerijnse bevolking.

"Wij lieten het Vaticaan weten dat wij hiermee instemmen en dat hun zaligverklaring binnen enkele maanden in Oran kan plaatsvinden", verklaarde minister Abdelkader Massahel aan de Franse krant Libération. Een precieze datum voor de zaligverklaring is er nog niet.

Paus Franciscus reist voor deze gelegenheid persoonlijk naar Algerije en gaat er voor in de zaligverklaringplechtigheid. Het Vaticaan kondigde in januari al de zaligverklaring van de Algerijnse martelaren aan.

Pater Charles Deckers van de Sociëteit van de Missionarissen van Afrika, beter gekend als Witte paters, werd op 27 december 1994 samen met drie confraters door de Gewapende Islamitische Groep (GIA) vermoord in Tizi Ouzou.

Meest gelezen