BELGA/DOPPAGNE

"België moet kinderen in oorlogsgebied terughalen"

Bernard De Vos, de Franstalige kinderrechtencommissaris, vindt dat de regering alles in het werk moet stellen om alle minderjarige Belgische kinderen en hun moeders in oorlogsgebied, terug te brengen naar ons land. België moet ze daarna ook bijstaan met de re-integratie, vindt hij.

Volgens De Vos zitten momenteel 130 à 140 Belgische kinderen in Syrisch oorlogsgebied. Drie kwart van die kinderen is jonger dan zes jaar. De overgrote meerderheid (105) is in Syrië zelf geboren, vaak nadat hun moeder hun vader is gevolgd naar het IS-kalifaat. Veel kinderen zijn intussen wees, de anderen hebben vaak enkel nog hun moeder.

Volgens het Internationaal Verdrag voor de Rechten van het Kind is ons land verplicht om de kinderen te beschermen en ze te repatriëren, zegt De Vos. De Belgische regering houdt er een ander standpunt op na: kinderen tot 10 jaar mogen in principe terugkeren, maar dat zal enkel gebeuren als de kans zich voordoet. Lees: op een veilige plaats, zoals de ambassade in bijvoorbeeld Turkije. Kinderen ouder dan tien keren niet terug, moeders ook niet. De regering wil militairen niet in gevaar brengen, en is er ook voor beducht om landgenoten die bewust naar IS-gebied zijn getrokken, terug te halen naar eigen land.

Het beschermen van onze veiligheid mag nooit voorgaan op de kinderrechten

"België bekijkt de zaak alleen maar vanuit het veiligheidsperspectief", betreurt De Vos. "Maar het beschermen van onze veiligheid mag nooit voorgaan op de kinderrechten. "Het Verdrag is trouwens duidelijk: tot 18 jaar is men een kind. Een rechtsstaat als België is verplicht om kinderen te beschermen tegen deelname aan gewapende conflicten en elke vorm van misbruik." Jongeren die zich vrijwillig bij de rangen van IS hebben gevoegd, zijn daarop geen uitzondering. Zij kunnen hier berecht worden voor de jeugdrechtbank, vindt De Vos.

Het veiligheidsrisico is volgens de kinderrechtencommissaris eerder beperkt. "Je moet in het achterhoofd houden dat deze kinderen blootgesteld zijn aan intens geweld, dat wij ons niet kunnen voorstellen. Het is erg waarschijnlijk dat ze diep getraumatiseerd terugkomen", zegt hij. "Maar de meest geradicaliseerde zijn niet zij die ervoor kiezen om terug te keren. Zij zijn waarschijnlijk al ontgoocheld en twijfelend. We moeten ze vooral beschouwen als slachtoffers van een gewapend conflict", besluit De Vos

Meest gelezen