Videospeler inladen...

Allemaal Amerikaan: oog in oog met Marguerite Lykes

Elke zaterdag laat onze Amerikacorrespondent Björn Soenens een gewone Amerikaan aan het woord. Dit is het verhaal van Marguerite Lykes, 60 jaar, uit Colorado Springs. 

Marguerite is 60 jaar, ze woont in Colorado Springs, maar ze komt uit Florida. Ze leeft in de bergen van Colorado, maar eigenlijk verlangt ze nog elke dag terug naar de kust en naar de oceaan van Florida, the sunshine state.

Marguerite maakt zich zorgen over haar land. Ze is beducht voor president Trump die volgens haar het land kapotmaakt. Door hem is ze haar geloof in de Amerikaanse Droom aan het verliezen. Ze denkt dat haar kinderen het slechter zullen hebben dan zij. Marguerite verdient de kost als verkoopster in een medische wietwinkel. In Colorado is wiet legaal.

Marguerite hoopt op een dag Amerika te verlaten, richting Argentinië bijvoorbeeld, waar er natuur is en rust.

Marguerite is ook oma van twee kleinkinderen. Ze huilt als ze erover praat. Want ze ziet haar kleinkinderen amper. Ze wonen ver weg, bij hun moeder, die gescheiden is van Marguerites zoon. Het kost twee dagreizen om naar haar kleinkinderen te rijden. Het doet haar verdriet haar kleinkinderen van haar te zien vervreemden, door de verre afstand.

Oog in oog met Marguerite Lykes.
 

Marguerite hoopt op een dag Amerika te verlaten, richting Argentinië bijvoorbeeld, waar er natuur is en rust

Allemaal Amerikaan

VS-correspondent Björn Soenens reist op zijn reportagereizen kriskras door Amerika en komt veel gewone Amerikanen tegen. Ieder heeft zijn verhaal en onze man tekent die graag op. In de loop der weken en maanden zullen de korte videoverhalen van al die Amerikanen een soort staalkaart vormen van de Verenigde Staten, een doorsnee van de diversiteit. Een soort State of the Union.

Hoe staat het land ervoor? Wat denken de gewone Amerikanen zelf? Waar dromen Amerikanen van? Wat hopen ze? Waar zijn ze bang voor? Hoe kijken ze naar hun eigen leven? In korte videogetuigenissen vertellen ordinary Americans – terwijl ze recht in de camera kijken - wie ze zijn, waar ze vandaan komen, en wat ze verwachten van hun leven.

Meest gelezen