Videospeler inladen...

VS: "Syrië en Rusland zijn sporen van gifaanval in Douma aan het wissen"

Syrië en Rusland zijn de sporen van de gifaanval in de Syrische stad Douma aan het uitwissen. Dat zegt althans het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken, dat zich baseert op "betrouwbare bronnen". De inspecteurs van de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens zijn nog steeds niet ter plaatse kunnen gaan. 

Douma kwam enkele weken geleden in het nieuws, toen er naar alle waarschijnlijkheid een gifaanval plaatsvond. De Verenigde Naties besliste om de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens ter plekke te sturen, om na te gaan wat er precies aan de hand is. Maar de inspecteurs zijn nog steeds niet op de bewuste plek geraakt. Zo werden ze gisteren naar eigen zeggen nog beschoten. 

Sporen wissen

Volgens de Verenigde Staten is het duidelijk: Syrië is - samen met bondgenoot Rusland - alle sporen van de aanval aan het wissen, terwijl ze de inspecteurs nog even proberen tegen te houden.

"We hebben geloofwaardige informatie die aangeeft dat Russische functionarissen samenwerken met het Syrische regime om de locaties van de verdachte aanvallen te saneren en alle bewijzen te verwijderen", zegt de woordvoerster van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken Heather Nauert. "Zij zouden ook de toegang van de inspecteurs bewust vertragen." (zie video hieronder)

Videospeler inladen...

Verantwoordelijk?

Hoe dan ook zullen de inspecteurs enkel nagaan of er effectief een gifaanval heeft plaatsgevonden. Wie daarvoor verantwoordelijk is, zullen ze niet uitzoeken. Het Westen is alleszins zeker: de aanval werd uitgevoerd door het Syrische regime van president Bashar al-Assad. Als vergelding bombardeerden de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk afgelopen weekend enkele plaatsen in het land. 

Na de aanval kan het Syrische regime nog "een beperkte" chemische aanval uitvoeren, zeggen de Verenigde Staten nu. "Maar als zij dergelijke aanvallen overwegen, moeten zij over hun schouder heen kijken en zich zorgen maken, want wij houden hen in de gaten en wij hebben de capaciteit om hen opnieuw aan te vallen als dat nodig is", zegt luitenant-generaal Kenneth McKenzie van het Pentagon.

Meest gelezen