Videospeler inladen...

Antisemitisme in Berlijn: jongeren aangevallen omdat ze keppeltje dragen

In Duitsland is er veel beroering over nieuw antisemitisch geweld. In Berlijn zijn twee jongeren aangevallen en geslagen met een riem, klaarblijkelijk enkel en alleen omdat ze een keppeltje droegen. De man die met de riem sloeg heeft zich intussen bij de politie gemeld. Bondskanselier Merkel heeft de aanval scherp veroordeeld. Het incident is geen alleenstaand geval, het aantal antisemitische feiten is het laatste jaar fors gestegen.

Adam Armusch en een vriend liepen dinsdag door de Lychener Strasse in de hippe Berlijnse wijk Prenzlauer Berg, toen ze het aan de stok kregen met drie onbekenden. Die beledigden hen en vielen hen aan. Adam, 21, filmde het voorval met zijn telefoon. De video toont enkel de aanval, niet de woorden­wisseling vooraf. Op de beelden is te zien hoe een jongere “Yehudi” roept, Arabisch voor “Joods” en tegelijkertijd meerdere keren uithaalt met een riem.  Armusch liep daarbij lichte verwondingen op. Volgens hem waren er een vijftigtal mensen op straat, maar was er slechts één vrouw die tussenbeide kwam.

De jongere die met de riem geslagen heeft, heeft zich vanmiddag met een advocaat gemeld bij de Berlijnse politie. Een politiewoordvoerder heeft aan persbureau AP gezegd dat het gaat om een Syrische asielzoeker van 19. 

Keppeltje als test

Achteraf heeft Armusch aan Duitse media verteld dat hij zelfs geen Jood is, maar een Israëliër van Arabische afkomst. Hij had onlangs van een vriend uit Israël een keppeltje, een Joods schedelkapje, gekregen. Die vriend had hem verteld dat het in Berlijn niet veilig zou zijn om zo’n keppeltje te dragen. Bij wijze van test om te kijken of dat echt zo was, besloot Armusch samen met een Duitse vriend de straat op te gaan met een keppeltje op, met de intussen bekende gevolgen. Daarop besloot Armusch zijn video online te zetten, waarna die viraal ging.

Het voorval leidt tot grote commotie in Duitsland. Bondskanselier Merkel had het over een “verschrikkelijk incident” en beloofde dat haar regering  “hard en beslist” er alles aan zal doen om de strijd tegen antisemitisme te winnen. 

Josef Schuster, de voorzitter van de Joodse Centrale Raad, eist van de Duitse justitie een duidelijk signaal dat het hier niet louter om lichamelijk geweld gaat. Volgens Schuster toont dit duidelijk dat herkenbare Joden op straat niet meer veilig zijn. Wat er zich in de Lychener Strasse afspeelde, is geen alleenstaand geval. Het aantal antisemitische incidenten neemt hand over hand toe in Duitsland. Begin dit jaar waren er in de Duitse pers verhalen over Joodse kinderen die in hun school gepest werden enkel en alleen omdat ze Joods waren. Het RIAS,  het Onderzoeks- en Informatiecentrum over Antisemitisme in Berlijn, telde vorig jaar in de hoofdstad 947 antisemitische incidenten, een toename met 60 procent  tegenover het jaar daarvoor. 

Videospeler inladen...

Meest gelezen