Videospeler inladen...

Aron Berger: "Niet meer met CD&V, maar ik heb altijd al politieke ambities gehad"

Aron Berger, de orthodoxe jood die uiteindelijk toch niet op de CD&V-lijst in Antwerpen zal staan, bergt zijn politieke ambities nog niet op. "Ik heb altijd al politieke ambities gehad", zegt hij. Toch verwacht hij niet dat hij voor de komende gemeenteraadsverkiezingen nog op een lijst zal geraken. 

Aron Berger stond de voorbije dagen in het oog van de storm. Hij zou als eerste chassidische jood een plaats krijgen op de CD&V-lijst in Antwerpen. Meteen ontstond er echter veel commotie over zijn conservatief-religieuze standpunten en over uitspraken van hem uit het verleden. Tijdens een persconferentie met een chaotische aanloop werd gisterenmiddag dan uiteindelijk aangekondigd dat hij toch niet op de lijst zou staan.

"Het is heel spijtig dat het zo afgelopen is", reageert Berger in "De ochtend" op Radio 1. "Mijn ambitie was altijd dat wij zouden geïntegreerd worden, overal in Vlaanderen en in België. Ik ijver daar al sinds 1998 heel hard voor.  Ik word nu beschouwd als een ultra-chassidische man, alsof ik een extremist ben. Ik ben een gewone chassidische man, heel sociaal. Ik wil dat alle joden zich zoveel mogelijk goed integreren en dat is spijtig helaas niet goed afgelopen."

Mijn ambitie was altijd dat wij zouden geïntegreerd worden, overal in Vlaanderen en in België.

Op de vraag of hij zich in de steek gelaten voelt door CD&V, antwoordt Berger diplomatisch. "In de steek gelaten, is een moeilijk woord. Wat kon hij (Kris Peeters, nvdr) anders doen? We zaten allebei in de problemen. Ik met mijn geloof en hij had ook geen andere keuze. Ik ben in de dode hoek terechtgekomen. Ik weet niet hoe het bij de partij ligt. Waarschijnlijk moeten er duidelijkere afspraken gemaakt worden binnen de partij."

"Eerste chassidische man in 500 jaar die durfde naar buiten te gaan"

De commotie rond Berger kwam er onder meer doordat hij volgens de regels van zijn geloof geen hand wilde geven aan vrouwen uit respect voor zijn eigen vrouw. Kris Peeters had laten verstaan dat Berger dat -als hij op de lijst zou staan- wel degelijk zou moeten doen. "De keuzes die ze me hadden gegeven, komen niet overeen met wie ik vertegenwoordig."

Berger benadrukt dat hij in Antwerpen wel heel veel steun voelt.  "Omdat ik het gedurfd heb. Ik ben de eerste  chassidische man in 500 jaar die durfde naar buiten te gaan en durfde te laten zien dat wij hier zijn en willen samenleven. Ik krijg heel veel steun, niet alleen van de joodse gemeenschap, maar ook van Vlamingen en van mensen van andere godsdiensten."

Politieke ambitie blijft

Berger wil zijn politieke ambities nog niet opbergen. "Met CD&V heeft dat geen zin meer. Ik denk dat het voor deze verkiezingen voor mij alvast niet zal lukken om nog ergens binnen te geraken. Ik heb altijd al politieke ambities gehad. Ik denk dat Bart De Wever gisteren grotendeels gelijk had en dat hij hiermee wel een beetje gewonnen heeft."

De Wever zei dat hij "het betreurde dat de joodse gemeenschap en de orthodoxe gemeenschap in het bijzonder een beetje te kijk is gezet". 

"Wij hebben goede vrienden bij de N-VA met joodse gemeenschap, maar ook vrienden in alle partijen", besluit Berger. "Mensen zijn mensen. Zolang we kunnen overeenkomen, is er voor ons geen probleem." 

Herbeluister hier het gesprek met Aron Berger uit "De ochtend": 

Herbekijk hieronder het interview van "Terzake" met Aron Berger.

Videospeler inladen...

Meest gelezen