Videospeler inladen...

Béjart Ballet Lausanne komt met een indrukwekkende jubileumproductie naar Brussel

Maurice Béjart, het is een naam die zelfs bij iemand die niets van ballet kent een belletje doet rinkelen. Vorig jaar was het tien jaar geleden dat Béjart overleed. Sinds zijn dood wordt het gezelschap geleid door Gil Roman, een voormalige danser die Béjart zelf als zijn opvolger koos. Als hommage aan Béjart creëerde Roman "t’ M et variations"; het is die choreografie die te zien zal zijn in Vorst Nationaal op 18, 19 en 20 mei. Daarnaast brengt Béjart Ballet Lausanne ook de Boléro van Ravel, in de originele choreografie van Béjart.

In de compagnie die Maurice Béjart 31 jaar geleden oprichtte in Lausanne wordt druk gerepeteerd. Veertig dansers telt het gezelschap van 16 verschillende nationaliteiten. Kwinten Guilliams uit Mechelen is een van hen, hij danst hier intussen 8 jaar. Zes dagen op 7 wordt hier gewerkt, elke ochtend begint met een intensieve opwarming. Kwinten: “Dat is niet alleen belangrijk om kwetsuren te vermijden, het is ook het enige moment waarop je je enkel op jezelf hoeft te concentreren. Hier mogen we eens fouten maken, wat meer of wat minder doen. Dat is de rest van de dag niet aan de orde.”

In de namiddag repeteren ze aan "t ‘M et variations", onder leiding van Gil Roman. Zijn carrière staat al meer dan 40 jaar volledig in het teken van dans, eerst als danser, daarna als Béjarts opvolger als artistiek directeur van Béjart Ballet Lausanne en bewaker van de erfenis van Maurice Béjart. Wanneer Roman de dansstudio binnen komt, kan je bijna een speld horen vallen. "Dat klopt ja, je wil het goed doen, je wil je bewijzen, je hebt meestal maar één kans ook om het te tonen dus dat is niet gemakkelijk."

Béjart Ballet Lausanne toont op 18, 19 en 20 mei niet alleen "t’ M et variations" aan het publiek maar ook de originele choreografie die Maurice Béjart op de Boléro van Ravel.  

Meest gelezen