Kroonprins Charles zal koningin Elizabeth opvolgen als hoofd  Gemenebest  

Kroonprins Charles van Groot-Brittannië zal zijn moeder, koningin Elizabeth, opvolgen als hoofd van het Britse Gemenebest.  Dat hebben de verschillende staatshoofden van het Gemenebest beslist tijdens een vergadering in het kasteel van Windsor. Gisteren had Queen Elizabeth gezegd dat het haar diepste wens was dat haar zoon haar zou opvolgen als hoofd van de Commonwealth.

Het Gemenebest telt 53 lidstaten. De meeste van die leden zijn voormalige kolonies van Groot-Brittannië. Van 16 staten van de Commonwealth is Elizabeth ook het officiële staatshoofd. Dat is bijvoorbeeld het geval voor Canada, Australië en Nieuw-Zeeland.   

De Commonwealth is een los statenverband waarvan de leden bevoorrechte relaties met elkaar hebben op handelsvlak en ook culturele en sportieve banden onderhouden. Zeker na de brexit probeert Groot-Brittannië het belang van het Gemenebest te benadrukken.  

Koningin Elizabeth volgde bij haar troonsbestijging in 1952 haar vader op als hoofd van het Gemenebest. Maar dat is geen erfelijke titel. Het stond dus niet vast dat Charles zijn moeder opvolgt.  Gisteren, tijdens het diner van de staatshoofden van het Gemenebest, zei Elizabeth dat ze hoopte dat Charles haar kon opvolgen als hoofd van de Commonwealth.  Canada en Australië lieten meteen weten dat ze daarmee akkoord gingen. Vandaag volgde het akkoord van de andere staatshoofden.  Charles zal dus Elizabeth opvolgen als 'head of the Commonwealth'.

De Britse Queen, die zaterdag 92 wordt, denkt dan wel voor het Gemenebest aan haar opvolging, maar waarnemers van het Britse koningshuis achten het ondenkbaar dat ze zal aftreden als koningin.  

Meest gelezen