AP2010

Britten willen verbod op rietjes en wattenstaafjes

Met dit warme weer komen ze weer boven: de frisdranken en cocktails op het terras. Vaak hoort daar een rietje bij. Maar als het aan de Britse premier May ligt, is het volgend jaar gedaan met de verkoop van plastic voor eenmalig gebruik.

De Britse regering wil een tandje hoger schakelen in de strijd tegen het plastic afval dat in waterlopen en oceanen terechtkomt en een grote bedreiging vormt voor vogels, vissen en zeezoogdieren.

Theresa May noemt het een van de grootste milieu-uitdagingen voor de komende jaren. Ze wil van het Verenigd Koninkrijk een wereldleider maken in het gevecht tegen het "wegwerp-plastic". Tegen 2042 moet het gedaan zijn met dat soort afval. Er zouden wel uitzonderingen komen. Onder meer voor rietjes die gebruikt worden in de medische sector.

De jaarlijkse hoeveelheid afval in de vorm van wegwerp-plastic is groot genoeg om tot 1.000 keer de Royal Albert Hall te vullen.

De Britse milieuminister Michael Cove heeft de voorbije maanden al plannen aangekondigd om een taks te heffen op het gebruik van plastic zakjes in de winkels. En er kwam een verbod op microplastics, de kleine korrels die je terugvindt in onder andere scrub en tandpasta.

In Londen vindt op dit ogenblik de tweejaarlijkse bijkomst plaats met de leiders van de 53 Commonwealth-landen. Een groot deel daarvan zijn oude Britse kolonies. May hoopt dat de staatshoofden en regeringsleiders haar plannen zullen steunen en het Britse voorbeeld gaan volgen.

Meest gelezen