Videospeler inladen...

Crombez: "Amerikanen hebben F-35-verkopers naar België gestuurd"

SP.A-voorzitter John Crombez legt zich nog niet neer bij de stelling dat het geen zin heeft om de F-16's van het Belgische leger langer in de lucht te houden. "De mensen van het Amerikaans leger en van vliegtuigbouwer Lockheed Martin die gisteren in de hoorzitting van de Kamer kwamen getuigen, waren niet de mensen die de Belgische F-16's goed kennen", zei hij in "De afspraak". 

Crombez zei dat hij blij was dat er eindelijk een debat was over de vervanging of verlenging van de Belgische F-16 jachtvliegtuigen. De vraag daarbij is volgens Crombez of de F-16's nog enkele jaren langer kunnen meegaan zodat we een debat kunnen hebben over welke richting onze defensie uit moet en het antwoord daarop is ja. "Lockheed Martin heeft bevestigd - tegen onze legertop in - dat onze F-16's langer meekunnen dan 2023.  Daarvoor zullen er trackers op alle toestellen moeten geplaatst worden om te meten", zegt Crombez.

Maar de samenstelling van de Amerikaanse delegatie roept wel vragen op volgens Crombez. "Wij hadden van de US Air Force en van Lockheed Martin de mensen gevraagd die de Belgische F-16's goed kennen, maar die zijn niet mogen komen", zegt hij. "Dat is merkwaardig want er zijn drie studies van Lockheed Martin waarin gesteld wordt dat de toestellen langer meekunnen." De conclusie is duidelijk zegt Crombez: "De mensen die gisteren zijn gekomen, zijn de mensen die de F-35 willen verkopen. Punt aan de lijn. De man van de US Air Force heeft jarenlang voor de motorbouwer van de F-35 gepleit en doet dat nog altijd."

Het woord manipulatie durft Crombez niet in de mond nemen, maar hij heeft zo zijn twijfels. "Het is minstens jammer dat de mensen die wij hadden uitgenodigd er niet waren en dat de man van de US Air Force altijd voor de F-35 pleit. We gaan daarom vragen dat de mensen van Lockheed Martin die de Belgische vloot kennen naar hier komen".

Meest gelezen