AP2013

Facebook "verhuist" 1,5 miljard gebruikers uit Europa

Facebook wil vanaf volgende maand 1,5 miljard gebruikers, die geregistreerd staan in Ierland, virtueel verhuizen naar de Amerikaanse hoofdzetel. Hiermee wil het sociaal netwerk de Algemene Vordering Gegevensbescherming (AVG), die op 25 mei in voege treedt, omzeilen. Het gaat vooral om Facebook-gebruikers uit Afrika, Azië, Australië en Zuid-Amerika. Zij staan, samen met Europese Facebook-gebruikers, geregistreerd in Ierland. 

Niet dat iedereen het doet, maar als u een Facebook-account aanmaakt en u leest aandachtig de Algemene Voorwaarden, krijgt u deze zin te lezen. "Als je inwoner bent van, of je bedrijf zijn hoofdvestiging heeft in, de Verenigde Staten of Canada, dan vormt deze Verklaring een overeenkomst tussen jou en Facebook, Inc.  Anders is deze Verklaring een overeenkomst tussen jou en Facebook Ireland Limited. " 

Anders gezegd: iedereen die in Amerika of Canada woont, valt onder de Amerikaanse privacyregels. Europa en de rest van de wereld zijn onderworpen aan de Europese privacywetgeving, omdat de internationale hoofdzetel van Facebook zich in Ierland bevindt. Een Europees land waar vanaf 25 mei de Algemene Vordering Gegevensbescherming (AVG) geldt.

Facebook wil schade AVG beperken

De AVG regelt hoe er moet worden omgegaan met persoonsgegevens. De belangrijkste regel van de AVG is dat bedrijven uw gegevens niet zomaar mogen verzamelen en gebruiken. Doen bedrijven dat toch, dan riskeren ze boetes die kunnen oplopen tot 20 miljoen euro of 4 procent van de jaaromzet. 

En net daar wringt het schoentje voor Facebook. Hoewel CEO Mark Zuckerberg tijdens de hoorzittingen in het Senaat beloofd heeft dat hij de gegevens van zijn gebruikers zal beschermen, wil hij nu 1.5 miljard Facebook-gebruikers uit Europa halen om zo mogelijke gevolgen van AVG te beperken.

Afrika, Azië, Australië en Zuid-Amerika voortaan in de VS

De maatregel is vooral bedoeld voor Facebook-gebruikers uit Afrika, Azië, Australië en Zuid-Amerika. Alles samen zijn het 1.5 miljard gebruikers van Facebook of 70 procent van de leden van het sociaal netwerk. Zij zullen dus voortaan onder de Amerikaanse hoofdzetel vallen. 

Maar Facebook is niet alleen. LinkedIn - dat onderdeel is van Microsoft - is ook van plan om gebruikers, die zich buiten Europa bevinden, onder de Amerikaanse hoofdzetel te brengen.  LinkedIn is een sociaal netwerk dat vooral populair is onder professionals. 

In een eerste reactie laat Facebook aan Reuters weten dat het van plan is om de strenge Europese privacyregels overal in de wereld toe te passen. LinkedIn wil overal dezelfde privacyregels toepassen. Vraag is of dit na 25 mei ook het geval zal zijn. 

Meest gelezen