Uitzendsector opnieuw fors gegroeid in 2017: "6 op de 10 uitzendkrachten zijn na 1 jaar vast in dienst" 

De uitzendsector is in 2017 gegroeid met 6,2 procent. Dat zegt Federgon, de federatie van hr-dienstverleners. Het is al het vierde jaar op rij dat er meer mensen aan de slag zijn met een uitzendcontract.

In 2017 waren er 656.281 uitzendkrachten. Dat zijn er 36.459 meer dan in 2016. Er zijn meer jobs bijgekomen en het wordt voor bedrijven moeilijker om werknemers te vinden. De interimkantoren spelen daarop in, zegt Paul Verschueren van Federgon.

"De vereisten die werkgevers hebben, proberen we bij te stellen, neerwaarts dan vooral.  We breiden ons gezichtsveld ook uit naar groepen die vroeger minder op de arbeidsmarkt in beeld waren, zoals ouderen, vluchtelingen of mensen uit het buitenland."

In veel gevallen is uitzendarbeid een opstap naar vast werk. "6 op de 10 uitzendkrachten zijn na één jaar vast in dienst", zegt Verschueren. "Tegelijk zien we dat bij alle aanwervingen in Vlaamse bedrijven en organisaties 40 procent van de werknemers daarvoor aan de slag was als uitzendkracht. Wat meteen de kracht van het instrument bewijst."

Opvallend is dat ook alsmaar meer studenten de weg vinden naar uitzendarbeid. "Studenten maken integraal deel uit van de arbeidsmarkt. We zien dat ze steeds breder ingezet worden, ook buiten de vakantieperiodes."

Meest gelezen