Gevaarlijke schietoefeningen tijdelijk opgeschort

De schietoefeningen van de speciale eenheden en die van de bijzondere bijstandsteams  waarbij levensechte simulaties worden nagespeeld met echte wapens, worden tijdelijk opgeschort. Dat is beslist na een speciaal overleg met de politietop en de vakbonden na het schietincident van vorige week vrijdag in Tienen. Een jonge inspecteur raakte toen zwaargewond tijdens een schietoefening van de speciale eenheden. 

Voor de duidelijkheid: niet alle schietoefeningen worden opgeschort. De "gewone" schietoefeningen op de schietbaan blijven doorgaan. Het gaat enkel om de speciale schietoefeningen van de speciale eenheden van de federale politie en die van de bijzondere bijstandsteams van de lokale politie. Bij die schietoefeningen worden levensechte situaties gesimuleerd en worden echte wapens gebruikt.

De oefeningen worden stopgezet tot duidelijk wordt wat er vorige vrijdag precies fout liep in Tienen. Het Comité P is bezig met een onderzoek. Ondertussen bekijkt de politietop ook welke tools er bestaan om die schietoefeningen veiliger te maken.  

Meest gelezen