Grootste passagiersvliegtuig ter wereld binnenkort vaste klant in Brussel?

Een Airbus 380 van luchtvaartmaatschappij Emirates komt vandaag op eenmalig bezoek in Brussel. Aan boord van het toestel zijn 517 zitplaatsen. Als het eenmalige bezoek goed verloopt zou Emirates het toestel misschien elke dag inzetten op de route tussen Brussel en Dubai. Brussels Airport heeft een gate speciaal verbouwd om het grote vliegtuig te kunnen ontvangen.

Vliegtuigspotters beleven een hoogdag. Emirates, een luchtvaartmaatschappij uit Dubai, komt vandaag uitzonderlijk met het grootste passagiersvliegtuig ter wereld naar Brussel. De Airbus 380 heeft twee verdiepingen en kan 517 passagiers verplaatsen.

Het is de derde keer dat de zogeheten "superjumbo" in Brussel landt. In 2010 heeft de Duitse maatschappij Lufthansa met de A380 een bezoek gebracht aan Brussel. Vijf jaar later kwam Emirates ook een keertje met het toestel naar de Belgische hoofdstad, toen naar aanleiding van de eerste verjaardag van de route Brussel - Dubai.

Belangrijke test voor Brussels Airport

Dit keer is het toch een beetje anders: Brussels Airport heeft een gate speciaal verbouwd om de A380 te kunnen ontvangen. Om 517 passagiers tegelijkertijd te laten in- of uitstappen heb je meer dan één loopbrug nodig die tegen het vliegtuig kan worden geplaatst. In het verleden was dit niet mogelijk en moesten de meeste passagiers uitstappen met een trap. Nu heeft Brussels Airport een gate die speciaal is uitgerust om de A380 te ontvangen.

Het is dan ook waarschijnlijk dat het om een test gaat van luchtvaartmaatschappij Emirates. Als het bezoek vandaag vlot verloopt, is de kans groot dat Emirates in de toekomst dagelijks met de A380 naar Brussel zal vliegen.

De route Brussel - Dubai doet het goed bij Emirates. Na de lancering in 2014 werd al snel beslist om twee vluchten per dag in te leggen: een middagvlucht en een avondvlucht. Als één van die twee vluchten zal worden uitgevoerd met een A380 kan Emirates dagelijks bijna 900 passagiers van Brussel naar Dubai brengen. De meeste van die passagiers hebben niet Dubai als eindbestemming, maar vliegen door naar het verre oosten.

Meest gelezen