Illegale export chemische producten naar Syrië: "Valse verklaringen op vrachtbrieven"

Dat drie Vlaamse bedrijven mogelijk een internationaal embargo hebben geschonden en dat dit niet is opgemerkt door de douane, kon omdat er valse verklaringen zijn afgelegd op de douaneaangifte. Dat heeft minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) gezegd tijdens het vragenuurtje in de Kamer. Jambon antwoordde in de plaats van minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA).  

Gisteren raakte bekend dat de douane drie bedrijven laat vervolgen wegens het exporteren van verboden chemische producten naar Syrië. Het gaat onder meer om isopropanol, dat kan gebruikt worden voor de aanmaak van saringas.

Het regime van de Syrische president Assad heeft al verschillende keren chemische wapens ingezet. Daarom geldt ook een embargo voor de export van chemische producten naar Syrië. "Op de douaneaangifte werden valse verklaringen afgelegd, waarbij de goederen werden aangegeven als niet-vergunningsplichtig", zegt Jambon. Voor de rest verwees hij naar de aan de gang zijn de juridische procedure.

De zes Kamerleden die hierover een vraag hadden gesteld, bleven op hun honger zitten. Olivier Maingain (DéFI) had het over een bureaucratisch antwoord waarbij de de politieke wil om verantwoordelijkheden te zoeken afwezig is.

Meest gelezen