Kinderarts Asperger werkte actief mee met de nazi’s

De Oostenrijkse kinderarts Hans Asperger heeft een actieve rol gespeeld in euthanasieprogramma’s voor kinderen van de nazi’s. Uit onderzoek van de Medische Universiteit van Wenen blijkt dat Asperger betrokken was bij de dood van  gehandicapte kinderen. Het beeld van Asperger als tegenstander van de nazi’s ligt daarmee aan diggelen. Hans Asperger gaf zijn naam aan het aspergersyndroom, een vorm van autisme.

Het beeld van kinderarts Hans Asperger (1906-1980) als principieel tegenstander van de nazi’s en verdediger van zijn patiënten, klopt niet en heeft aanpassing nodig. Dat is de conclusie van Herwig Czech van de Medische Universiteit Wenen in zijn onderzoek dat hij publiceerde in het tijdschrift Molucular Autism.

Volgens Czech werkte Asperger actief mee aan een euthanasieprogramma van de nazi’s. De nazi’s vermoordden systematisch gehandicapten omwille van de ‘raszuiverheid’, de idee dat ze daardoor de zuiverheid van het Germaanse ras konden beschermen of behouden. 

Am Spiegelgrund

Asperger stuurde zwaar gehandicapte kinderen naar ‘Am Spiegelgrund’, een centrum bij het psychiatrisch ziekenhuis in Wenen. Dat centrum werkte mee aan het euthanasieprogramma voor kinderen van de nazi’s.

Zo zat Asperger mee in een commissie die 35 kinderen van een tehuis screende en naar ‘Am Spiegelgrund’ stuurde, waar ze stierven. Volgens de studie zou Asperger ook twee gehandicapte kinderen van 2 en 5 jaar rechtstreeks naar het centrum gestuurd hebben. In heel de periode van de Tweede Wereldoorlog zijn in ‘Am Spiegelgrund’ naar schatting 800 kinderen vermoord door vergiftiging of vergassing.

Kleine rol

De onderzoeker meent dat Asperger een actieve, zij het kleine, directe rol speelde in het programma uit opportunistische overwegingen. Asperger was geen lid van de Nazi-partij, noch van de SS of SA, maar hij wilde wel zijn loyaliteit aan het regime tonen om zo carrière te kunnen maken.

Asperger gaf zijn naam aan het syndroom van Asperger, een lichte vorm van autisme. 

Meest gelezen