AP

Buurland Libanon wijst Syrische vluchtelingen steeds vaker uit

Syrische vluchtelingen zijn steeds minder welkom in buurland Libanon.  Libanese autoriteiten wijzen Syriërs massaal uit. Dat staat in een rapport van mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch. 

Ze zijn met meer dan een miljoen:  Syriërs die het geweld in hun vaderland ontvluchtten en onderdak vonden in buurland Libanon.  Maar daar zijn ze, zeven jaar na het begin van het conflict in Syrië, steeds minder welkom. Libanese gemeenten begonnen in  2016 Syrische vluchtelingen uit te wijzen. Twee jaar later krijgen steeds meer Syrische vluchtelingen een uitwijzingsbevel.

Dat heeft wellicht te maken met de verkiezingen die volgende maand in Libanon worden gehouden. Voor het eerst in bijna tien jaar kunnen de Libanezen een parlement kiezen. Verschillende verkiezingskandidaten wijzen op de kosten van de vluchtelingenopvang en voeren campagne met de slogan: "Onze huizen zijn niet bestemd voor vreemdelingen." 

Libanon land dat meeste vluchtelingen opvangt in verhouding tot aantal inwoners

Het is niet verwonderlijk dat verkiezingskandidaten het vluchtelingenthema uitspelen. Libanon is wereldwijd het land dat de meeste vluchtelingen opvangt in verhouding tot het aantal inwoners. De Libanese president Aoun sloeg eerder al alarm. Volgens Aoun kan Libanon niet langer de sociale en economische kost betalen van de massale vluchtelingenopvang.

De Libanese president heeft overigens een punt.  Volgens de Verenigde Naties heeft Libanon recht op meer dan 2 miljard dollar (1,6 miljard euro) om de kosten van de opvang te dragen.  Van dat bedrag kreeg Libanon tot nu amper de helft uitgekeerd.  

Oproep aan internationale gemeenschap

Volgens Human Rights Watch worden de vluchtelingen zonder geldige reden het land uitgezet. De mensenrechtenorganisatie constateert dat vluchtelingen niet alleen omwille van hun nationaliteit, maar ook om religieuze redenen Libanon moeten verlaten. Libanese gemeenten waar christenen in de meerderheid zijn viseren bijvoorbeeld vooral moslimvluchtelingen. 

Human Rights Watch vraagt de Libanese regering tussenbeide te komen, door de gemeenten die Syrische vluchtelingen ten onrechte uitwijzen te straffen. Overigens doet de mensenrechtenorganisatie ook een oproep aan de internationale gemeenschap. Die moet meer geld vrijmaken voor Libanon, zodat dat land zijn wettelijke en humanitaire verplichtingen ten aanzien van de vluchtelingen kan nakomen. 

Meest gelezen