Lien Willaert na vonnis kasteelmoord: "Zou graag échte docu maken"

Lien Willaert, de vrouw van regisseur Jan Verheyen, denkt aan een vervolg op de video over André Gyselbrecht die ze in de rechtszaal toonde tijdens het proces over de kasteelmoord. Willaert is een vriendin van Elisabeth, de dochter van de dokter uit Ruiselede. "Maar op dit moment is dat waarschijnlijk de laatste zorg van de familie."

Eén van de meest opvallende momenten tijdens het proces over de kasteelmoord was de vertoning van de video van Lien Willaert. Zij liet getuigen aan het woord over dokter André Gyselbrecht. Hij werd veroordeeld tot 27 jaar gevangenis omdat hij zes jaar geleden zijn schoonzoon Stijn Saelens liet vermoorden in zijn kasteel in Wingene.

"Dit was geen promofilm!"

Willaert is verbaasd over de kritiek op die film. "Er is zoveel beeldmateriaal getoond tijdens het proces", zegt ze. "Ok, dat van mij zag er heel proper uit, in een mooi kader, maar het was wel heel sober. Zonder muziek. Enkel emotionele getuigenissen. Het was zeker geen promofilm over André Gyselbrecht."

Komt er een vervolg? 

"Ik heb er zin in om dit uit te breiden tot een echte documentaire", zegt Lien. "Dan zouden er natuurlijk meer mensen aan bod komen. Nu was het ter verdediging van dokter Gyselbrecht." Willaert weet nog niet of het zo ver komt. Ze moet daarover nog overleggen met de familie. "Maar er zijn zoveel nuances in dit verhaal. En die wil ik graag vertellen aan een groter publiek."

Is het doek gevallen? 

De advocaat van dokter Gyselbrecht - Johan Platteau - vindt de straf te zwaar en raadt zijn cliënt aan om in beroep te gaan. In dat geval komt er een nieuw proces, vermoedelijk voor het hof van beroep in Gent.

Lien Willaert denkt dat de familie Gyselbrecht daarover nog moet nadenken. "Meester Platteau heeft dat woensdag blijkbaar gezegd aan dokter Gyselbrecht. Maar hij was toen net binnengekomen met z'n vrouw Monique. Die twee hebben elkaar omarmd en stonden daar zo te wenen dat zijn woorden niet zullen doorgedrongen zijn."

Meest gelezen