© VRT - JOOST JOOSSEN

Een geëmotioneerde Maaike Cafmeyer haalt haar rijbewijs: "Ik kan het bijna niet geloven"

Ze heeft letterlijk gebibberd achter het stuur, maar is er ondanks haar panische angst in geslaagd haar rijbewijs te halen: actrice Maaike Cafmeyer (43). Ze ging de uitdaging aan in het Eén-programma "Vandaag over een jaar". "Het is een angst van 30 jaar die ik getrotseerd heb", zei een emotionele Cafmeyer toen de rijexaminator goed nieuws had.

Cafmeyer was jong toen haar ouders een zwaar auto-ongeluk kregen. Ze belandden onder een betonwagen die hun auto herleidde tot schroot. Haar moeder en vader verkeerden in kritieke toestand. Een rijbewijs haalde Cafmeyer daarna niet meer. Ze leerde wel rijden en reed zelfs rond op sets, maar de finale stap richting het praktijkexamen kwam nooit. De angst was té groot, zeker vrachtwagens op de snelweg zijn mentaal een groot obstakel voor Cafmeyer.

(fragment 1: vanwaar komt de angst?)

In het programma "Vandaag over een jaar" kreeg de actrice een jaar de tijd om haar rijbewijs te halen. Ze wordt gefilmd tijdens enkele rijlessen en daar blijkt rijden op de snelweg inderdaad geweldig moeilijk, maar ze doet het.

"Je gaat een veilige chauffeur zijn en je gaat dat allemaal redelijk goed doen. Dat betekent dat je geslaagd bent", reageert de rijexaminator na haar praktisch rijexamen. De emoties worden Cafmeyer te veel. "Het is al een angst van 30 jaar die ik getrotseerd heb. Ik kan het bijna niet geloven, ik ben wel heel blij", stamelde een snikkende Cafmeyer.

Tegen presentatrice Cath Luyten bekent ze later in de studio dat elke vrachtwagen wel een "potentieel monster blijft". "Paris, here I come (met de auto)", besluit Cafmeyer uiteindelijk met de knipoog.

(fragment 2: de zalige overwinning)

Meest gelezen