Werk van Damien Hirst bij Prada in Milaan.
AP

Minister Gatz bezoekt Milaan Design Week waar Z33 nieuwe werking voorstelt 

Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz bezoekt vandaag en morgen de Milaan Design Week. Hij zal er onder meer de voorstelling van de nieuwe werking van kunstencentrum Z33 (Hasselt) bijwonen en expo's van Belgische designbedrijven bezoeken. 

Ieder jaar in april ontmoet het kruim van ontwerpers, bedrijven en de culturele en educatieve wereld elkaar in Milaan. Met zijn aanwezigheid wil de minister de aandacht vestigen op vormgeving als volwaardige kunstendiscipline, waar plaats voor is binnen het subsidiekader van het Vlaamse Kunstendecreet. Gatz zal expo's van Belgische designbedrijven bezoeken, Vlaamse en Brusselse vormgevers ontmoeten en hij gaat ook naar het Belgium Is Design-netwerkevent. 

"Vlaanderen is een creatieve en innovatieve regio die op vlak van vormgeving toonaangevend is", zegt Gatz. "Vlaamse vormgevers genieten zowel in eigen land als internationaal grote belangstelling. Ik wil samen met het departement Cultuur, Jeugd en Media bekijken wat we kunnen doen om vormgevers beter te ondersteunen in hun ontwerppraktijk en hun artistieke werk."

Z33 uit Hasselt wil erkende Vlaamse kunstinstelling worden

Deze voormiddag stelt minister Gatz, samen met artistiek directeur Jan Boelen en voorzitter Gilbert Van Baelen, in Milaan ook de vernieuwde werking van kunstencentrum Z33 uit Hasselt voor aan het internationale publiek.

Eén van de ambities van Cultuurplan Limburg is om Z33 op termijn uit te bouwen tot een erkende Vlaamse kunstinstelling met internationale uitstraling binnen de visuele kunsten en de designwereld. Z33 is sinds begin dit jaar een Vlaamse zelfstandige vzw, waarvoor Vlaanderen via het Kunstendecreet een toelage van 2,5 miljoen euro voorziet. Het kunstencentrum heeft de ambitie om een erkende Vlaamse kunstinstelling te worden. 

De voorbije maanden werkte Z33 aan een nieuwe, vernetwerkte coöperatieve werking. De werking van Cultuurplatform Design werd geïntegreerd en met Architectuurwijzer is er een verregaande artistieke en zakelijke samenwerking. "Er is in onze regio nood aan structurele samenwerkingen met andere kunstinstellingen in onze regio en daarbuiten, maar ook met onderwijsinstellingen, onderzoekers, bedrijven,...", zegt artistiek directeur Jan Boelen. "Z33 wil de leidende partner zijn die de Limburgse artistieke sector verbindt en versterkt." 

Interactieve installaties

Z33 is in Milaan aanwezig met twee interactieve installaties van Teis De Greve en Commonplace Studio. Zowel Teis De Greve als Commonplace Studio ontwikkelen nieuwe media en verdiepen zich in de koppeling van het analoge en het digitale. Commonplace Studio stelt in Milaan in "A cabinet of wonders/ A commonplace book" een leeg notaboekje ter beschikking van de bezoeker. Een plotter "schrijft" enkele fragmenten in een boekje (zie video hieronder) dat de bezoeker mee naar huis krijgt om verder aan te vullen. 

Ook Teis De Greve geeft de bezoeker via zijn installatie "A ditto, online device" fragmenten van een boek mee. Hij ontwikkelde een techniek waarbij een printer de inhoud van boeken scant door middel van een geïntegreerde camera. Die inhoud wordt zo automatisch gelinkt aan gerelateerde online content. Zo kan een kookboek aangevuld worden met relevante online kooktips.

"Z33 wil meer nationale en internationale projecten opzetten, coproduceren en presenteren, maar we willen ook onze curatoriële expterise internationaal vermarkten", zegt directeur Jan Boelen. Z33 werkt nu al samen met onder meer Atelier LUMA, Vitra Design Museum, Marres en De Brakke Grond. Later dit jaar cureert Boelen ook de vierde Istanbul Design Biënnale "School of schools". 

Meest gelezen