Videospeler inladen...

Minister Vandeput krijgt forse kritiek in de Kamer voor aanpak F-16-dossier

Minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA) heeft in de Kamer felle kritiek gekregen voor zijn aanpak van het dossier van de vervanging van de F-16. Vooral dat de piste van de verlenging van de levensduur van de jachtvliegtuigen onvoldoende onderzocht zou zijn,  blijft de oppositie een doorn in het oog. De hoorzitting in de Kamercommissie Defensie heeft daarin geen verandering gebracht. Het debat in de Kamer verliep zenuwachtig en geagiteerd.

Wouter De Vriendt (Groen) vraagt dat de aankoopprocedure voor een opvolger van de F-16 wordt stopgezet. Hij heeft het over een  hele reeks fouten en manipulaties. "Ernstige politici mogen dit niet negeren. Het politieke beslissingsproces is gemanipuleerd", zei hij. Vanop de N-VA-banken weerklonk luid protest. "We merken dat niet alleen klokkenluiders het zwijgen wordt opgelegd, maar ook parlementsleden die een ongemakkelijke waarheid proberen te brengen", sneerde De Vriendt.

De enige partij die niet wil dat de info hier komt, is de N-VA. Wat hebt u te verbergen?

Kamerlid Raoul Hedebauw (PVDA)

"Het besluitvormingsproces is dodelijk aangetast", vindt ook Dirk Van der Maelen (SP.A). Hij beet Vandeput toe dat hij met het onderzoek heeft proberen knoeien: volgens hem is uit de hoorzitting gebleken dat de persoonlijke assistent van de minister voor de interne legeraudit contact heeft opgenomen met generaal Robberecht. Het zou de bedoeling zijn geweest om generaal Decrop, de zogenoemde klokkenluider, een verklaring te laten ondertekenen en al zijn mailverkeer aan het kabinet te laten overmaken. De externe audit noemt hij "een aanfluiting van wat een audit hoort te zijn".

“We hebben drie keer de vraag gesteld aan Robberecht, en hij stond daar een beetje zoals jullie", ging Raoul Hedebauw (PVDA) verder. "Hij kon gewoon niets zeggen, omdat het wáár was." Op de N-VA-banken was er alweer luid protest. "Kalmeer, dit is een democratisch debat", onderbrak Hedebauw het protest. "De enige partij die niet wil dat de info hier komt, is de N-VA. Wat hebt u te verbergen?"

Wij als parlement hadden over die memo’s moeten beschikken

Kamerlid Tim Vandeput (Open VLD)

Ook bij de meerderheid weerklonken kritische geluiden. Dat het leger een aantal memo's niet aan het parlement heeft doorgespeeld, wekt ergernis. "Wij als parlement hadden over die memo’s moeten beschikken", vindt Tim Vandeput (Open VLD). "Deze info hadden u als minister en wij als parlement moeten weten. Het is niet aan defensie om dat te beslissen."

Vandaag zitten we in de evaluatie, maar op het einde zullen wij alle elementen van dit dossier bijeenbrengen en zal de regering op dat moment de juiste keuze maken

Minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA)

Minister Vandeput liet zich niet uit zijn lood slaan door al dat verbale geweld. "Toon eens wat respect voor al die mensen van wie u de namen te grabbel gooit zonder enige aanwijzing van een effectieve fout", beet hij Van der Maelen toe.

Hij ontkent ook ten stelligste dat hij de interne legeraudit heeft proberen te beïnvloeden. "Ik heb nooit volledige mailboxen opgevraagd, ik heb wel gevraagd of ze contact met het kabinet hebben gehad over dit document en of ze het hebben doorgestuurd en heb gevraagd om mij desgevallend die mail te sturen."

Over de grond van het dossier is hij niet vermurwen. "In de hele wereld is er niemand die F-16’s zoals wij ze hebben langer wil houden dan 8.000 vlieguren. (...) Vandaag zitten we in de evaluatie, maar op het einde zullen wij alle elementen van dit dossier bijeenbrengen en zal de regering op dat moment de juiste keuze maken." 

Herbekijk hieronder het volledige debat over de F-16's in de Kamer.

Videospeler inladen...

Meest gelezen