Francois Gohier

Na pauze van twee jaar weer commerciële jacht op vinvissen in IJsland

IJsland gaat komende zomer opnieuw op vinvissen jagen, na een onderbreking van twee jaar. Het gaat om commerciële walvisvangst, bedoeld voor export naar Japan. Vinvissen worden bestempeld als een bedreigde diersoort, IJsland zegt zelf dat het niet op een bedreigde populatie zal jagen.

Hvalur, het walvisvaartbedrijf in IJsland, liet dinsdagavond weten dat het zijn vloot aan het klaarstomen is voor de jacht. Momenteel worden twee schepen klaargemaakt om komende zomer uit te varen naar de noordelijke Atlantische Oceaan. Bedoeling zou zijn om in 100 dagen ongeveer 160 vinvissen te vangen.

De IJslandse jacht op vinvissen werd in 2015 stopgezet nadat er problemen waren opgedoken met de export naar Japan, waar het vinvisvlees een delicatesse is. Het land weigerde om nog vlees uit IJsland in te voeren omdat het niet voldeed aan de strenge Japanse gezondheids- en voedselvoorschriften.

Volgens IJslandse walvisvaarders zou Japan nu wel opnieuw walvisvlees gaan toelaten. "We werken samen met de Japanse overheid om de juiste voorwaarden te kunnen vervullen. De red tape (administratie, nvr) is rond", zegt directeur Kristjan Loftsson.

"We jagen niet op een bedreigde populatie"

Vinvissen (Balaenoptera physalus) zijn na blauwe vinvissen de grootste zoogdieren ter wereld, ze kunnen tot 27 meter lang en 80 ton zwaar worden. De Rode Lijst van de IUCN markeert hun status als "bedreigd". Het Wereld Natuur Fonds (WWF) schat hun populatie wereldwijd tussen 50.000 en 90.000.

In 1986 werd een internationaal verbod uitgevaardigd voor commerciële walvisvangst. IJsland en Noorwegen zijn de enige landen die dat verbod openlijk naast zich neerleggen. Ook Japan jaagt op walvissen, maar doet dat naar eigen zeggen voor wetenschappelijk onderzoek.

(foto: IJslandse walvisvaarder)

AP2006

In de noordelijke Atlantische Oceaan, waar IJsland komende zomer wil gaan jagen, zouden er volgens de laatste tellingen uit 2015 ongeveer 40.000 exemplaren rondzwemmen, "het hoogste aantal ooit". Dat zegt Gisli Vikingsson, hoofd van de dienst walvisonderzoek bij het IJslandse Marine and Freshwater Research Institute. Dat legt onder meer de quota voor de jacht vast.

"Het is een algemene misvatting dat we toelaten dat er gejaagd wordt op een bedreigde populatie", aldus Vikingsson. "Maar het is enkel in het zuidelijke halfrond dat de vinvis bedreigd is."

"Walvisjacht onnodig en wreed"

De commerciële walvisvaart is IJsland in het verleden al op dure kritiek komen te staan. In 2014 dreigde de toenmalige Amerikaanse president Barack Obama nog met diplomatieke sancties als het de walvisvaart zou voortzetten, maar die werden nooit doorgezet.

Whale and Dolphin Conservation (WDC), een grote organisatie voor de bescherming van dolfijnen en walvissen, betreurt de beslissing van IJsland. "De jacht op walvissen is wreed en onnodig", zegt WDC op zijn website.

Meest gelezen