Schapenhouders en herders met een (wolven)plan

Schapenhouders en herders hebben een plan uitgewerkt om te kunnen blijven werken in een gebied waar de wolf leeft. Half mei buigen alle betrokken partijen zich over deze kwestie: hoe verzoen je een roofdier met landbouw en natuurbehoud?

In ons land zijn er zo’n 20 tot 30 herders die aan natuurlijk bermbeheer doen met hun schapen. In totaal gaat het om 5.000 schapen die de bermen kort houden. Ze hebben pas de Vereniging voor Ecologische Begrazing opgericht. “Dat is nodig”, zegt stichter Lieven Caekebeke, “we worden steeds professioneler, er is ook steeds meer vraag naar onze diensten, dus werd het tijd om als groep naar buiten te komen”. Daarnaast is er voor herders en veehouders in het algemeen een nieuwe uitdaging bij: de wolf.
Samen met de Vlaamse Schapenhouderij en de vzw Kemp, die ook aan bermbeheer doet, heeft de vereniging een wolvenplan uitgewerkt.

Signaal voor een slim dier

Wolven zijn slimme dieren en leren snel. Als de dieren merken dat schapen en runderen gemakkelijke prooien zijn omdat ze onbeschermd rondlopen, zullen ze op zoek blijven gaan naar vee. Daarom is het zaak om wolven ook snel een aantal dingen duidelijk te maken, meent Lieven Caekebeke. “In de buurt van het natuurgebied van Leopoldsburg zien we dat de wolf Naya schapen die achter schrikdraad zitten gerust laat. Een wolf heeft rap door wanneer een prooi moeilijk te vangen is en past zich aan. Dus de eerste boodschap voor de wolf moet zijn: vee is onbereikbaar”.

Dat wil niet zeggen dat alle schapen en runderen achter schrikdraad moeten. “Binnen een straal van 50 kilometer van Leopoldsburg kan schrikdraad al een groot verschil maken,” zegt Maarten D’hondt van de vzw Kemp. Indien er nog een wolf bij komt en er eventueel een roedel ontstaat, zijn er nog wat uitwijkmogelijkheden, maar veel ruimte is er niet in versnipperd Vlaanderen: “We zullen nog vaak doortrekkende wolven zien in Vlaanderen, wolven hebben nu eenmaal een groot leefgebied nodig”.  

We zullen nog vaak doortrekkende wolven zien in Vlaanderen, wolven hebben nu eenmaal een groot leefgebied nodig

Maarten D'hondt, vzw Kemp

De drie verenigingen pleiten daarom voor een combinatie van afschrikking, sensibilisering en compensatie. Lieven Caekebeke: “We moeten het publiek en de veehouders duidelijk maken dat we nog wolven zullen zien in Vlaanderen en dat die wellicht ook nog schapen en runderen zullen doden. Daarom is het belangrijk om die dieren met schrikdraad te beschermen, vooral op plaatsen waar zich roedels kunnen vestigen. Ook al ligt het buiten de grenzen, aangezien wolven een grote actieradius hebben".

Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvliege (CD&V) werkt ondertussen een wolvenplan uit. Half mei is hierover overleg met natuurorganisaties, landbouwers, wetenschappers en de schapenhouders.

Meest gelezen