EU wil meer bioproducten van eigen bodem

In het Europees Parlement werd gestemd over een wetsvoorstel inzake biologische productie en etikettering van bioproducten. De tekst werd met meerderheid aangenomen en wil ervoor zorgen dat het aandeel van biologische productie in de EU stijgt zodanig dat bioproducten toegankelijker zijn voor de consument.

Het Europees Parlement heeft 20 maanden lang onderhandeld over de aanpassingen op het oorspronkelijke wetsvoorstel die door de Europese Commissie werd ingediend. De tekst streeft vooral naar strengere regelgeving inzake eerlijke concurrentie, etikettering van producten en import-regels in de biologische sector.

Op die manier wordt biologische landbouw aantrekkelijk gemaakt voor de producent, waardoor een groter aanbod aan bioproducten toegankelijk zal zijn voor de consument. Een biolabel zal bovendien meer duidelijkheid verschaffen over de oorsprong van het product. 

Meer vraag dan aanbod

Phil Hogan, Europees commissaris voor Landbouw en Ontwikkeling, is tevreden met de uitkomst. Verschillende wetten met betrekking tot biologische landbouw waren al meer dan 20 jaar oud en hadden een flinke update nodig. Het voorstel is volgens Hogan dus een belangrijke stap vooruit. De biosector staat in Europa al lang niet meer in zijn kinderschoenen en is afgelopen jaren heel wat gegroeid, klinkt het. 

Momenteel kan het aanbod van bioproducten de vraag niet volgen waardoor die vooral geïmporteerd worden uit niet EU-landen, aldus Hogan. Hij benadrukt dat het daarom belangrijk is dat de buitenlandse producenten zich aan dezelfde regelgeving houden als die van de EU. Gelijke spelregels zullen de concurrentie eerlijker maken en de geloofwaardigheid van biolabels hoog houden. Op lange termijn moet de wet voor een verhoogde biologische productie in de EU zorgen.

Vlaanderen hinkt achterop

Ook Tom Vandenkendelaere, CD&V Europarlementslid, is tevreden over de nieuwe regelgeving. Bioproducten zijn steeds populairder, maar toch hinkt Vlaanderen nog achterop in vergelijking met de EU. Zo betreft het aandeel biolandbouw in Vlaanderen slechts 1% van de totale landbouwproductie tegenover 6% in de EU.

Het wetsvoorstel maakt het ook mogelijk voor landbouwers om biolandbouw te combineren met andere soorten landbouw. Op die manier wordt bioproductie toegankelijker gemaakt en wordt de overschakeling die normaal 2 tot 3 jaar duurt, minder groot.

Videospeler inladen...

Meest gelezen