Van der Maelen (SP.A): "Het is in het belang van de Amerikanen dat België F-35's koopt"

Kamerlid Dirk Van der Maelen (SP.A) blijft erbij dat een verlenging van de levensduur van de F-16-gevechts­vliegtuigen met 6 jaar mogelijk blijft, zonder grote extra kosten. Een vertegenwoordiger van de Amerikaanse luchtmacht had gisteren in de Kamercommissie gezegd dat dit geen optie was, maar Van der Maelen is niet onder de indruk.

"Ik had niet anders verwacht", zegt Van der Maelen aan VRT NWS. "US Air Force is hier komen zeggen wat onze Belgische legertop al een paar jaar zegt: weg met die F-16's en laat ons die F-35's kopen. Ik begrijp dat de Amerikanen dat zeggen, want zij hopen dat wij samen met hen gevaarlijke operaties in gevaarlijke omstandigheden gaan uitvoeren. Het is dus in hun belang dat België ook F-35's koopt."

Wij hoeven zo'n allerduurste vliegtuig ter wereld niet

Kamerlid Dirk Van der Maelen (SP.A)

Van der Maelen zit helemaal niet op dezelfde golflengte. "Ik denk dat een klein land als België met een klein budget niet moet proberen schouder aan schouder met de Amerikanen vanaf de eerste seconde in gevaarlijke conflicten op te treden. Wij hoeven zo'n allerduurste vliegtuig ter wereld niet."

De SP.A blijft erbij: onze F-16's kunnen wel degelijk langer in de lucht worden gehouden. "Die verlenging met 6 jaar is gisteren bevestigd door Lockheed Martin. Het volstaat dat wij een investering van 10 miljoen euro doen om recorders op onze vliegtuigen te zetten. "

"Dankzij die recorders zulen we kunnen uitmaken hoeveel jaren voorbij 2029 wij nog kunnen vliegen", zegt Van der Maelen. "Dit moeten we doen want het geeft ons de tijd om het grondige debat te voeren dat hier moet gevoerd worden: welke defensie willen wij voor België? Willen wij een defensie gebaseerd op de NAVO-normen of willen wij een defensie die met onze Europese partners is afgesproken?" De SP.A'er verkiest ontegensprekelijk de laatste optie.

Ik heb de indruk dat premier Michel en minister Vandeput de Amerikanen ter wille willen zijn

Kamerlid Dirk Van der Maelen (SP.A)

Voor de Vlaamse socialisten moet de procedure voor de vervanging van de F-16's worden opgeschort. "Wij vragen al sinds 20 maart dat naast de piste van een nieuw vliegtuig ook de piste van de verlengde levensduur wordt bekeken." Hij denkt dat zo de nodige tijd kan worden genomen om een goede beslissing te nemen.

"Wij denken dat het een overhaaste beslissing zou zijn om nu het allerduurste vliegtuig te kopen waar heel grote technische twijfels rond zijn", zegt Van der Maelen. "Ik heb de indruk dat premier Michel en minister Vandeput de Amerikanen ter wille willen zijn en voor 11 juli met een cadeautje willen komen, dat België heeft beslist om de F-35 te kopen."

Videospeler inladen...

Meest gelezen