Vrouw met beperking aangerand in zorgcentrum in Achel

In Achel, in Limburg, is een vrouw met een zware beperking aangerand. Dat gebeurde in een afdeling van Sint-Oda, een zorgcentrum voor mensen met een verstandelijke of meervoudige beperking.  

"Op een gegeven moment hebben personeelsleden vastgesteld dat er een vreemde man in ons gebouw was", vertelt directrice Lut Smeets. "Ze hebben hem staande gehouden, gevraagd wat hij kwam doen en al snel werd duidelijk dat zijn verhaal niet klopte. Hij bleek ook uit de kamer van één van de bewoners te komen en het personeel heeft dan onmiddellijk contact opgenomen met de politie. Die heeft de man meegenomen voor verhoor."

Begeleiding voor bewoners, hun familie en personeel

"Zondagavond nog hebben wij de familie van de bewoners ingelicht over het incident", gaat Lut Smeets verder. "Zij hebben deze week begeleiding gekregen. Als het nodig is, wordt ook slachtofferhulp ingeschakeld. En intussen hebben ook de ouders van de andere bewoners van Sint-Oda een brief gekregen over het incident. "

 

Open huis

"We kiezen ervoor om een 'open huis' te zijn, ingebed in het dorpsleven", vertelt de directrice. "Familie en vrienden van de bewoners kunnen vrij in en uit lopen. Maar we denken dat het toch veilig is omdat ons personeel toezicht houdt. Natuurlijk zullen we nu gaan bekijken of de veiligheid niet beter kan, met camera's of poorten misschien. Maar dan verandert ook het karakter van onze buitenhuizen natuurlijk en moet ook de werking worden aangepast. En dat zou jammer zijn."

 

 

 

 

 

Meest gelezen