Videospeler inladen...

Wie is Miguel Díaz-Canel, de nieuwe president van het communistische Cuba?

Cuba heeft een nieuwe president: Miguel Díaz-Canel. Hij neemt de fakkel over van zijn mentor Raúl Castro. Voor de enen is Díaz-Canel een hervormer die de Cubaanse Revolutie nieuw leven kan inblazen, voor de anderen is hij een grijze bureaucraat die aangewezen is om een communistisch systeem op zijn retour in stand te houden. Wie is de man die Cuba naar nieuwe horizonten moet leiden?

Wat in de sterren geschreven stond, geschiedde ook: de Cubaanse vicepresident Miguel Díaz-Canel was de enige kandidaat om president Raúl Castro op te volgen. De parlementsleden hebben daar gisteren al over gestemd, maar de uitslag van de stemming werd vandaag pas bekendgemaakt. De kans was op voorhand zowat nihil dat Díaz-Canel die stemming niet zou overleven.

Jong veulen

Miguel Díaz-Canel kan dan nog even doorgaan met feesten, want morgen wordt hij 58 jaar. Met z'n grijze haardos toch een jong veulen in vergelijking met de hoogbejaarde veteranen van de revolutie van 1959, die Cuba al zes decennia lang besturen. Díaz-Canel was zelfs nog niet geboren toen die oude garde dictator Fulgencio Batista ten val bracht en een communistisch regime installeerde op het Caraïbische eiland. Díaz-Canel mag dan wel tot een nieuwe generatie behoren, nu al lijkt hij borg te staan voor continuïteit.   

De rijzige Cubaan met blauwe ogen heeft Spaanse roots, is hertrouwd en is vader van twee kinderen uit een vorig huwelijk. De ingenieur elektrotechniek was op z'n 25e al professor aan de universiteit van Santa Clara, waar ook zijn politieke carrière begon. Via de communistische jongeren wist hij pijlsnel op te klimmen in de partijhiërarchie. 

Compañero Díaz-Canel is geen nieuweling en hij is ideologisch standvastig.  

Raúl Castro

Als partijleider in Villa Clara loodste hij de provincie door barre tijden in de jaren negentig, na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie. Voor dat beleid kreeg hij niets dan lof en erkenning. In 2009 werd hij minister van Hoger Onderwijs en de voorbije vijf jaar stippelde hij als vicepresident mee het beleid uit onder Raúl Castro, die beklemtoonde dat kameraad Díaz-Canel "geen nieuweling is en ideologisch standvastig".     

Beatles-fan in short op de fiets

De partijchef was progressief, luisterde naar muziek van de Beatles en reed in short rond op z'n fiets. Hij staat bekend om zijn eenvoud, zijn discretie en zijn teamspirit. Zijn efficiëntie maakt indruk: hij pakt problemen aan en heeft altijd dicht bij de gewone mensen gestaan.   

Maar zijn imago liep schade op door een video van hem, gefilmd áchter de coulissen.  Daarin zie je hem standpunten verkondigen van de harde lijn en onder andere zwaar uithalen naar enkele alternatieve Cubaanse media. Volgens sommigen sloeg die video veel illusies aan diggelen van Cubanen die in Díaz-Canel een soort van Caraïbische Gorbatsjov wilden zien. 

Quo vadis Cuba?

Cuba-kenners denken niet dat Díaz-Canel snel zal aansturen op grote vernieuwingen. Wél zeker is de loodzware taak die hem wacht in een moeilijke internationale context.

Met Donald Trump in het Witte Huis is er van dooi met de Verenigde Staten niet veel sprake meer. En van de rode golf in Latijns-Amerika blijft niet veel over, want het continent rukt op naar rechts.

Tijdens de top van de Amerika's in de Peruaanse hoofdstad Lima vorige week, riepen sommige landen zelfs op om de nieuwe Cubaanse president niet te erkennen. En het economische infuus vanuit Venezuela droogt op door de crisis daar.  

Cuba is dus op zichzelf aangewezen, maar ook de problemen op eigen bodem zijn niet de minste. Er komt geen einde aan het handelsembargo dat Cuba al meer dan een halve eeuw in een wurggreep houdt. De economie staat stil, de infrastructuur is in verval, de gemiddelde Cubaan is hoog opgeleid maar verdient haast geen cent en wordt voortdurend geconfronteerd met massa's toeristen die wél toegang hebben tot alle luxe en comfort. De Cubanen tevreden houden, dat wordt waarschijnlijk nog de grootste uitdaging voor de nieuwe president.

Videospeler inladen...

Meest gelezen