Videospeler inladen...

Frank Deboosere: "Vroegere zomer­dagen? De klimaat­opwarming speelt duidelijk haar rol"

Dat het dezer dagen zo mooi weer is, is geen toeval meer. Dat zegt VRT-weerman Frank Deboosere. Hij stelt vast dat er steeds meer zomerdagen zijn, dagen waarop de temperaturen hoger zijn dan 25 graden. En die dagen zijn er ook steeds vroeger én later op het jaar dan vroeger.

Dat het nu zo mooi weer is, is op zich niet uitzonderlijk, legt de weerman uit. "Het is nogal gebeurd dat we 25 graden en meer haalden in deze periode van het jaar. Maar als je kijkt naar het aantal zomerdagen, zie je dat in vergelijking met het begin van de 20e eeuw we er nu jaarlijks zo’n 28 à 29 hebben. In het begin van de 20e eeuw waren dat er nauwelijks 18 of 19."

En wat Deboosere ook opvalt: "Die zomerdagen beginnen ook zo’n 10 dagen vroeger dan in het begin van de 20e eeuw en ze eindigen ook 10 dagen later dan toen. Het is duidelijk dat de klimaatopwarming heel zeker haar rol speelt", besluit de weerman.

Komende dagen?

In Ukkel was het vanmiddag om 15 uur 27,2 graden warm. Daarmee is het de warmste 19 april sinds de metingen. "Dat is echt wel uitzonderlijk veel", aldus de weerman. En wat mogen we de komende dagen verwachten? "Ook de eerstvolgende dagen blijft de zon schijnen, maar we veranderen van hogedrukgebied. Dat wil zeggen dat er morgen en overmorgen toch wel een paar wolken kunnen verschijnen en dat het aan de kust eventjes wat minder warm zal worden."

"Maar vrijdag en zaterdag blijft de temperatuur, zeker in het binnenland, in de buurt van de 25 graden. Die halen we ook op zondag, maar in de loop van zondagnamiddag vergroot de kans op buien of onweer. En vanaf maandag is het mooie liedje van de hoge temperaturen helemaal uit."

Uitgebreide weersvoorspellingen? Check onze weerpagina.

Videospeler inladen...

Meest gelezen