"Als Kate Bush in de lens keek, kon je niet anders dan wegsmelten"

"Het was me onmiddellijk duidelijk dat ze uniek was, met een uitzonderlijk talent. Niet alleen omwille van haar muziek, maar omwille van de manier waarop ze er uitzag, haar schoonheid, haar bewegingen en haar stijl." Voor fotograaf Gered Mankowitz was er geen twijfel mogelijk dat Kate Bush begin 1978 aan de start van een mooie muzikale carrière zou staan. Haar unieke stemgeluid in "Wuthering heights" bracht haar ook bij ons in april 1978 in de top 10 van de hitparade. Niet alleen de opvallende videoclip -Bush in rood dolend in een bos- maar ook de intussen legendarische foto’s van Mankowitz hielpen haar een wereldster te maken.

40 jaar geleden was er dus geen houden aan het succes van Kate Bush, wiens "Heathcliff, it's me, I'm Cathy. I've come home, I'm so cold. Let me in through your window" gretig meegezongen werd. Een resem foto’s van de hand van Mankowitz ondersteunden zonder enige twijfel de start van dat succes.

Gered Mankowitz: "Kate was iemand die erg hard werkte, ook al was ze nog maar 19. Ze zat vol energie en was erg bezeten. Het was zelfs moeilijk om haar enthousiasme aan banden te leggen, om haar gefocust te krijgen rond een idee. Het feit dat ze toen nog zo onervaren was, was juist een deel van de uitdaging voor mij." (The Big Issue, augustus 2014)

"Tijdens onze eerste fotoshoot leek ze erg bewust van hoe ze uit de kleedkamer wilde stappen. Toen ik haar dan zag, helemaal klaar voor de opnames, was ik compleet ondersteboven. Ik was er toen zeker van: dit gaat iets speciaals worden." (The Big Issue)

“Ik heb de bekende 'gympakje'-foto genomen in mijn studio in Soho, begin 1978. Ik deed toen al fotoshoots voor platenmaatschappij EMI, die me opbelde: "We hebben hier een buitengewone jonge vrouw, genaamd Kate Bush, wiens stem op die van niemand anders lijkt. Ze ziet er geweldig uit, maar we weten niet goed wat met haar aan te vangen. We hebben een aantal foto’s nodig. Een beeld van haar." De kleren die dansers tijdens repetities aandoen had ik altijd al aantrekkelijk gevonden. Juist omdat bij Kate alles draaide rond dansen en bewegen, vond ik die kledij onmiddellijk geschikt voor haar." (Uncut, juli 2016)

"Uiteindelijk werd de foto met het paarse gympak iconisch. Die foto begon een eigen leven te leiden en zit vol energie. Voor mij is het een mooi portret van een zeer mooie jonge vrouw." (The Big Issue)

"EMI gebruikte dan een van de foto’s om reclame te maken voor "Wuthering heights" in metrostations of op rijdende bussen. Het werd de foto waarop ook haar tepels te zien zijn. De rest is geschiedenis." (Uncut)

"Het idee om foto’s van Kate op bussen in Londen te plakken was om haar bekend te maken. Daardoor veroorzaakte ze verkeersopstoppingen, ja. Maar die foto’s misten hun effect niet. Velen kenden haar enkel van de radio en nu konden ze haar ook zien. Daarbij, de foto die gebruikt werd moest even mooi zijn als de muziek die men kon beluisteren." (VastsverigeTV, oktober 2012)

"Toen is het niet bij mij opgekomen dat de zichtbaarheid van haar tepels uiteindelijk een punt van kritiek zou worden. Misschien was het al op het randje voor eind jaren 70, maar veel werd daar niet over gepalaverd. Zo zag ze er nu eenmaal uit, waarom zou ik haar dan moeten bedekken? Haar borsten zijn misschien opwindend geweest voor een paar jonge kereltjes, maar het waren juist haar schoonheid, haar sereniteit, haar rust waardoor dit een mooie foto is." (The Big Issue)

"Haar familie was minder opgezet met die foto. Ze vonden hem minder deftig dan verwacht. Maar dat was mijn probleem niet. Ik wilde alleen een uitzonderlijke foto maken van een mooie jonge vrouw." (VastsverigeTV)

"De foto’s waren een gigantisch commercieel succes . Ik denk dat ze voor een groot deel meegeholpen hebben om haar bekend te maken." (Uncut)

"Tussen januari 1978 en maart 1979 deden we samen 4 grote fotoshoots. Daarbij speelde het dansen steeds een belangrijke rol, alsook de gympakjes die ze daarbij droeg. En als ze in de cameralens keek, dan kon je niet anders dan wegsmelten. Je voelde onmiddellijk dat je met haar goud in je handen had. Maar dat ze zo groot en zo belangrijk zou worden in de popgeschiedenis, nee, dat wist niemand toen." (The Big Issue)

Intussen 40 jaar geleden werd "Wuthering heights" ook een hit in Vlaanderen:

Meest gelezen