Jasper Jacobs

91-jarige vrouw veroordeeld voor miljoenenfraude

Een vrouw van 91 uit Dendermonde heeft 16 maanden celstraf gekregen, waarvan 10 met uitstel, omdat ze jarenlang belastingfraude gepleegd heeft. Het gaat om meer dan 12 miljoen euro. Dat geld versluisde ze onder meer naar buitenlandse rekeningen. Ze moet ook een boete van 600.000 euro betalen.

De 91-jarige vrouw uit Sint-Gillis-bij-Dendermonde was getrouwd met een textielbaron en is het meesterbrein achter de fraude. Volgens de Bijzondere Belastinginspectie heeft de vrouw een bedrag van 12,35 miljoen euro achtergehouden voor de belastingen. Hoe? Ze versluisde het geld jarenlang naar buitenlandse rekeningen in Luxemburg en zette een off-shore­vennootschap op in Panama. Voor een bedrag van 2,54 miljoen euro achtte de rechter het duidelijk bewezen dat dat van illegale oorsprong is. 

De Gentse correctionele rechtbank heeft daarom beslist dat de vrouw schuldig is aan belastingfraude en heeft haar veroordeeld tot een gevangenisstraf van zestien maanden, waarvan tien maanden met uitstel. Ze moet ook een boete van 600.000 euro betalen en 2,4 miljoen euro wordt verbeurdverklaard. "Ze heeft jarenlang en systematisch fiscale fraude gepleegd en trachtte het geld op allerlei manieren te verbergen. Haar kordaatheid en stoutmoedigheid is laakbaar en stemt de rechtbank niet tot mildheid", zei de voorzitter van de rechtbank. 

Haar zoon, die mee profiteerde van de fraude, krijgt acht maanden cel waarvan de helft met uitstel en 240.000 euro boete. 

Meest gelezen