Videospeler inladen...

Almaar meer zelfstandigen werken nog na hun pensionering

Het aantal zelfstandigen dat nog actief is tijdens hun pensioen­ is in 5 jaar tijd met een derde gestegen. Dat blijkt uit cijfers van de zelfstandigenorganisatie NSZ. Bijverdienen bovenop het pensioen is voor zelfstandigen een pak soepeler geworden. Maar ook het lage zelfstandigen­pensioen speelt mee, denkt het NSZ.

Sinds 2012 is het aantal zelfstandigen met een kleine 10 procent gestegen. Maar de groep zelfstandigen die nog actief zijn na hun pensionering is er nog een pak forser op vooruitgegaan: met 33,5 procent. Dat is de snelst groeiende groep onder alle zelfstandigen.

Volgens het NSZ spelen daar twee grote factoren mee. Enerzijds zijn er de versoepelingen die de regering-Di Rupo en de regering-Michel de voorbije jaren hebben doorgevoerd voor zelfstandigen die na hun pensioenleeftijd nog willen bijverdienen.

Vóór 2013 mocht een pensioengerechtigde zelfstandige maximaal zowat 17.000 euro per jaar bijverdienen. De regering-Di Rupo zorgde ervoor dat dat onbeperkt kon voor zelfstandigen die een beroepsloopbaan van 42 jaar achter de rug hadden.

De verschillende pensioenstelsels moeten naar elkaar toegroeien: ambtenaren zullen fors moeten inleveren qua pensioen

Christine Mattheeuws, voorzitter NSZ

De regering-Michel versoepelde dat systeem verder. Sinds januari 2015 kunnen de zelfstandigen onbeperkt bijverdienen na de wettelijke pensioen­leeftijd of na een carrière van 45 jaar zonder dat er pensioen moet worden ingeleverd.  

Pensioenkloof

Maar het NSZ ziet ook een meer problematische factor. Volgens de organisatie zijn de zelfstandigenpensioenen vandaag nog altijd veel te laag. Gemiddeld krijgt een zelfstandige vandaag 860 euro pensioen per maand. Voor werknemers is dat gemiddeld 1.200 euro per maand, voor ambtenaren 2.600 euro per maand. (Opgelet: het gaat hier om brutobedragen. Netto zijn de verschillen natuurlijk minder groot, nvdr)

"Die grote pensioenkloof tussen de verschillende statuten is anno 2018 absoluut niet meer te verantwoorden, voor zover ze dat ooit al was", vindt NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws. "Voor ons is het dan ook essentieel dat de verschillende pensioenstelsels naar elkaar toegroeien en dat dus de ambtenaren fors zullen moeten inleveren qua pensioen."

Meest gelezen