Videospeler inladen...

Zweedse dj Avicii (28) gestorven

De Zweedse dj en producer Tim Bergling - beter bekend als Avicii - is overleden. Dat meldt zijn manager. De muzikant is vooral bekend van de nummers "Wake me up", "Levels" en "The days". Hij werd 28. Over de doodsoorzaak is niets bekend. 

"Tim Bergling werd vanmiddag dood aangetroffen in Masqat (de hoofdstad van Oman, nvdr.)", zo staat te lezen in een mededeling. "Zijn familie is geschokt door dit nieuws en we vragen iedereen om hun privacy te respecteren." Over de doodsoorzaak is niets bekend. "Er zullen geen verdere verklaringen volgen."

Pionier

Avicii staat als dj en producer bekend als pionier op het vlak van hedendaagse elektronische dancemuziek. Op zijn 16e startte hij met het maken van nummers. Zijn eerste grote hit scoorde hij in 2010, met "Seek Bromance", dat in verschillende Europese landen de hitlijsten haalde. In 2011 brak Avicii pas écht door met "Levels".

De jaren nadien volgden nog meer hits én optredens op verschillende festivals wereldwijd. Hij kreeg de elektronische dancemuziek verkocht aan een groot publiek. Om maar één voorbeeld te geven: "Wake me up" werd op de streamingdienst Spotify meer dan 500 miljoen keer beluisterd. Zijn andere hits staan eveneens op honderden miljoenen.

Het ging snel, en dat wreekte zich op den duur. De muzikant leed al jaren aan acute alvleesklierontsteking, als gevolg van drankmisbruik, zei hij zelf. In 2014 annuleerde hij verschillende optredens, nadat hij zijn appendix en galblaas had moeten laten verwijderen.

Zo'n twee jaar geleden stopte hij uiteindelijk definitief met touren. "Het podium was eigenlijk niets voor mij", vertelde hij toen.

Twitter plat

Het overlijden werd ook druk besproken op Twitter. De sociaalnetwerksite kon even de massale toestroom niet meer aan en gebruikers konden een tijdje geen nieuwe berichten meer posten of hun tijdlijn vernieuwen. 

Eerder deze week werd Avicii nog genomineerd voor een Billboard Music Award, in de categorie "top dance/electronic album". De awards worden op 20 mei uitgereikt.

De bekendste nummers van Avicii

"Wake me up!"

"Levels"

"You make me"

Meest gelezen