Arenda Oomen Fotografie

Bediende in Vlaanderen en Brussel verdient gemiddeld 3.510 euro bruto

Uit de resultaten van het Salariskompas van vacature.com blijkt dat het gemiddelde maandloon van een voltijds werkende bediende uit Vlaanderen of Brussel momenteel 3.510 euro bruto bedraagt. Voor de hoogste lonen moet je nog altijd in de chemie of farmaceutische industrie zijn. De laagste lonen vinden we in de sector ‘toerisme, sport & recreatie’.

De website vacature.com peilt elk jaar naar de “loonrealiteit” in ons land. Ze doet dat in samenwerking met de KU Leuven. Voor Vlaanderen en Brussel vulden 49.700 bedienden de online vragenlijst in. Uit de resultaten blijkt dat het gemiddelde maandloon van een voltijds werkende bediende uit Vlaanderen of Brussel momenteel 3.510 euro bruto bedraagt.

Een gehuwde bediende met twee kinderen ten laste houdt daar 2.237 euro netto aan over. Maar dat is dus een gemiddelde, het merendeel van de bedienden (65 procent) haalt dat bedrag niet. Een betere indicator is het mediaanloon (dat de groep bedienden in tweeën splitst, de ene verdient minder, de andere meer).

Het mediaanloon in deze studie komt op 3.100 euro bruto uit. Of anders gezegd: de helft van de bedienden verdient meer, de andere helft verdient minder dan 3.100 euro bruto.

En als we de vergelijking maken met twintig jaar geleden? Zijn de bedienden erop vooruitgegaan? Het antwoord is duidelijk “ja”. Met het mediaanloon als parameter verdienen Vlaamse en Brusselse bedienden vandaag bijna 24 procent of 600 euro meer dan hun collega’s in 1998. Er is een dip in 2008, maar die komt op het conto van de kredietcrisis van 2007-2008.
 

Lonen in toerisme liggen tot 1500 euro lager dan in chemie en farma

Voor de hoogste lonen moet je nog altijd in de sectoren chemie of farmaceutische industrie zijn. Het gemiddelde bruto maandsalaris ligt er 26 procent hoger dan het algemeen gemiddelde van 3.510 euro. De laagste lonen vinden we in de sector “toerisme, sport & recreatie”. Het verschil tussen de best en de slechtst verdienende sector loopt op tot 1.500 euro.

Verder studeren blijkt te lonen. Een hoger diploma maakt duidelijk een verschil voor de carrièrestart bij bedienden. De kloof tussen een master en een laaggeschoolde bediende bedraagt gemiddeld 500 euro bruto per maand. Het loon van een bachelor ligt 300 euro lager dan dat van een master. Wie bij de start van zijn carrière meer dan gemiddeld wil verdienen, zoekt het best een baan als technicus, onderzoeker of zorgverlener.

Het aandeel “grootverdieners” onder de Vlaamse werknemers is eerder beperkt. Een op de tien bedienden gaat elke maand met meer dan 5.350 euro bruto naar huis. Je vindt in deze groep vooral juristen (3.878 euro bruto), onderzoekers (4.161 euro bruto) en managers (5.832 euro bruto).

Omgekeerd zien we dat een op de tien het met minder dan 2.085 euro bruto moet stellen. In deze lagere regionen zien wij vooral administratieve bedienden (2.614 euro bruto), designers, journalisten en creatieve beroepen (2.796 euro bruto), en horecapersoneel (2.800 euro bruto).
 

Meest gelezen