Videospeler inladen...

Björn Soenens: "Democraten willen juridische druk op Trump opvoeren"

"Niemand had dit zien aankomen", zegt onze correspondent in de VS Björn Soenens. En dan heeft hij het over de beslissing van de Democratische Partij om een rechtszaak aan te spannen tegen Rusland, de Trump-campagne en WikiLeaks. Wat zijn de gevolgen van deze beslissing voor president Trump?

expert
Björn Soenens
Amerikacorrespondent van VRT NWS. Hij woont in Brooklyn, New York City. | Voor meer van Björn Soenens, klik hier.

Waarom spannen de Democraten deze rechtszaak aan? "Wellicht willen de Democraten de juridische druk op president Trump en op het Rusland-onderzoek opvoeren", meent Soenens. "Je zou je wel kunnen afvragen waarom ze een schadevergoeding eisen. Het lijkt er zo op dat de Democratische Partij haar verkiezingsnederlaag nog niet heeft verteerd."

Ook opvallend: de Democraten nemen ook Rusland in het vizier. Dat een Amerikaanse politieke partij een klacht indient tegen een grootmacht als Rusland, is ongezien. "Normaal gezien zijn staten immuun voor rechtsvervolging, maar in dit geval vragen de Democraten een uitzondering voor Rusland.  Ze beschuldigen het land van het hacken van het computersysteem van de Democratische Partij, en dus van diefstal van privé-gegevens."

Deze rechtszaak kan president Trump in de problemen brengen

"Dit zou president Trump toch in de problemen kunnen brengen", zegt Soenens. "Stel dat deze rechtszaak aanvaard wordt door de federale rechter in New York, dan kunnen getuigen worden opgeroepen, omdat het dan een publiek proces is. Daarbij moeten de beschuldigden onder ede getuigen. En dat is natuurlijk een pak lastiger dan onderhandelingen voeren met de openbare aanklager, waarbij veel achter gesloten deuren gebeurt."

Dus als deze zaak publiek wordt, kan de Democratische Partij daar garen van spinnen, denkt Soenens. "Het proces zou president Trump toch in de problemen kunnen brengen. Deze affaire kan ook meespelen in de tussentijdse verkiezingen in de Verenigde Staten, en tenslotte kan er ook schadevergoeding worden toegekend.  Dus dit is echt geen goed nieuws voor Donald Trump."

Meest gelezen