Videospeler inladen...

Carl Devos: "De massale publieke executie van Aron Berger maakt mij bang"

Het politieke nieuws van de voorbije week stond voor een groot stuk in het teken van de afgesprongen CD&V-kandidatuur van Aron Berger, een ultraorthodoxe jood. Volgens politicoloog Carl Devos is de essentie in het debat de vraag hoe je een brug kan slaan naar minderheidsgemeenschappen. "En dan maakt die razendsnelle collectieve veroordeling van Aron Berger mij bang", aldus Devos in "De afspraak op vrijdag".

Heel wat mensen - ook binnen de CD&V - struikelden afgelopen week over het feit dat Berger uit religieuze overtuiging weigert om de hand te schudden van vrouwen. De hele controverse leidde er uiteindelijk toe dat de man zijn kandidatuur voor de CD&V-lijst introk.

"De bedoeling was om een brug te slaan naar een gemeenschap en hoe organiseren we dat debat. Dat is nu heel fout gelopen om vele redenen. Maar wat mij bang maakt, is die massale publieke standrechtelijke executie van die man. Het debat dat had kunnen gevoerd worden, is versmoord door die razendsnelle collectieve veroordeling", stelt Carl Devos.

Volgens Devos moeten we leren het gesprek te voeren met mensen uit minderheidsgemeenschappen die niet voldoen aan het ideaalbeeld van de Vlaamse mainstream. "We hoeven hun ideeën niet te verdedigen. Maar als we zo krampachtig blijven reageren,  dan gaan we op den duur nog meer problemen creëren."

Carl Devos erkent dat kandidaten op een lijst de rechtsstaat en de liberale vrijheden moeten respecteren.  "Maar hoe hoog is de sokkel waar ze over moeten om in het regulier maatschappelijk debat te kunnen participeren?", vraagt de politicoloog zich af.

Als we zo krampachtig blijven reageren, dan gaan we op den duur nog meer problemen hebben

Politicoloog Carl Devos

Crevits: "Heb geen pad in de korf van Kris Peeters gezet"

In de hele discussie over de kandidatuur van Aron Berger werd volgens sommige politieke analisten ook duidelijk dat de rangorde binnen de CD&V zou verschoven zijn. Niet Kris Peeters zou nog de sterke man zijn, maar Hilde Crevits die duidelijk had gemaakt dat geen hand geven aan vrouwen een rode lijn is.

"Je kreeg een hele discussie over de manier waarop Kris Peeters in Antwerpen te werk gaat en dan komen blijkbaar allerlei demonen boven binnen de fractie van eigengereid optreden en dat soort dingen. Voor je het weet stelt men zich de vraag of de guillotine klaarstaat om hem bij wijze van spreken een kopje kleiner te maken als de uitslag tegenvalt", verwoordt politiek journalist Bart Brinckman van De Standaard het.

Hilde Crevits voelt zich echter niet aangesproken.  "Het is niet zo dat ik Kris een pad in de korf zou gezet hebben.  We hebben met elkaar gebeld en we hebben samen gekozen hoe we zouden communiceren", zegt de CD&V-politica in "De afspraak op vrijdag". Crevits is lovend voor Peeters. "De manier waarop hij sinds hij lijsttrekker is in Antwerpen het vuur in die ploeg houdt, dat is bewonderenswaardig. Wat deze week is gebeurd, is schadelijk voor onze partij. Maar dit gaat voorbij."

Voor je het weet stelt men zich de vraag of de guillotine klaarstaat om Kris Peeters een kopje kleiner te maken

Journalist Bart Brinckman

Brinckman: "De burgemeester zwijgt altijd als het over de joodse gemeenschap gaat"

Dat er ook van binnen de CD&V onmiddellijk ernstige kritiek kwam op de kandidatuur van Berger - onder meer door Kamerlid Hendrik Bogaert - legde verschillende strekkingen bloot binnen de christendemocraten. Sommige commentatoren wezen op het verschil tussen de stedelijke opvatting enerzijds en de provinciale opvatting anderzijds. In Antwerpen zou men milder zijn voor ultraorthodoxe opvattingen dan pakweg in Jabbeke.

Daar is Hilde Crevits het niet mee eens. "Ik heb N-VA-staatssecretaris Zuhal Demir en zelfs mijn collega-minister Liesbeth Homans zien reageren. Homans komt uit Antwerpen." Wat journalist Bart Brinckman meteen doet wijzen op de houding van Bart De Wever. "De burgemeester heeft in alle talen gezwegen. En hij weet heel goed waarom hij in alle talen zwijgt want de burgemeester zwijgt altijd als het over de joodse gemeenschap gaat."

"Misschien moeten we het daar ook eens over hebben, dat er binnen andere partijen ook meerdere stemmen zijn", aldus Crevits. "Het is niet zo dat alleen CD&V het hier moeilijk mee heeft."

Het is niet zo dat alleen CD&V het hier moeilijk mee heeft

CD&V-politica Hilde Crevits

Meest gelezen